• Vianočná výstavka

            20. 12. 2017

            Rok s rokom si podáva ruku a sála kultúrneho domu  sa rozžiarila vo vianočnom duchu.

            19. decembra sa konala vianočná výstavka prác žiakov škôl a školských zariadení z Dobšinej a okolia.

            Už tradične sa tejto akcie zúčastňuje aj naša škola. Vianočné venčeky, obrázky, svietniky a dekorácie zdobili stoly. Vytvorili ich žiaci našich odborov pod vedením majstrov odborného výcviku. Bola to predajná výstavka, a tak návštevníci si postupne odnášali výrobky, ktoré im padli do oka. Poobede stoly zívali prázdnotou a to bol dobrý signál pre výrobcov. Ich ponuka odhadla dopyt i cena bola prijateľná. Vo vestibule sa prezentoval odbor hostinský vianočným punčom a drobným vianočným pečivom.

            Oslovili sme deviatakov ZŠ z Dobšinej, aby pri voľbe školy v budúcom roku si všimli aj naše učebné a študijné odbory a prihlásili sa k nám do školy. 

          • Kampaň boja proti AIDS

            19. 12. 2017

            Červené stužky

            Naša škola sa už niekoľko rokov zúčastňuje kampane Červené stužky. Pravidelne v priebehu mesiaca december robíme aktivity so žiakmi zamerané na prevenciu v boji proti AIDS, vyrábame plagáty a vytvoríme v škole nástenku s danou tematikou.

            Za pravidelnú účasť už v jedenástom ročníku kampane Červené stužky sme ako škola SOŠ Dobšiná  dostali diplom.

            Sme radi, že aj takouto formou  robíme prevenciu v boji proti AIDS.

          • Študenti SOŠ v Centre odborného vzdelávania v Košiciach

            15. 12. 2017

            Žiaci SOŠ, Zimná 96 Dobšiná  prvého a druhého ročníka učebného odboru strojný mechanik sa dňa 11.12.2017 spolu s odbornými učiteľmi zúčastnili školenia,  ktoré organizuje Centrum odborného vzdelávania pri  SOŠ, Kukučínova 23, Košice.

            Školiteľom bol zástupca  firmy John Guest. Sortiment firmy zahŕňa systémy pre sanitárnu techniku a vykurovanie vrátane pripojenia do okruhu s tepelným čerpadlom. Sú to nové trendy vo vodoinštalácii, ktoré v učebniciach vo veľkej miere  nie sú obsiahnuté. Pre  naše učebné odbory sú vítané formy vzdelávania, kde je možnosť vidieť aj praktické ukážky. Týchto foriem vzdelávania sa  zúčastňujeme už niekoľko rokov.

            Školenia  v Centre odborného vzdelávania v Košiciach  sú pre našich žiakov prínosom, lebo zvyšujú odbornosť.

          • Jurošík alebo na ľudovú nôtu

            29. 11. 2017

            Do európskeho týždňa boja proti drogám sa zapojili aj žiaci zo SOŠ v Dobšinej, keď sa vo štvrtok 23.11 2017 vybrali do Rožňavy na divadelné predstavenie z názvom Jurošík alebo na ľudovú nôtu. Názov nám napovedá, že divadelné predstavenie  obsahovalo aj niečo z histórie našej krajiny a v spojitosti s ľudovou hudbou a tancom to bola príjemne strávená hodinka.  Žiaci si mohli zobrať poučenie, že peniaze nie sú najdôležitejšie , treba si ich zaslúžiť, a to hlavné, že každý z nás si zaslúži druhú šancu.  Zmyslom života je nájsť lásku, šťastie a pokoj v duši. Hoci divadelná sála nebola preplnená, panovala v nej uvoľnená atmosféra a smiech, pretože divadelná hra mala v sebe aj štipku humoru.

            Z vlastnej skúsenosti viem, že niekedy je zbytočné, aby nám, mladým, rodičia alebo učitelia vraveli o nebezpečenstvách, ktoré na nás číhajú. Často si to uvedomíme, až keď to vidíme na vlastné oči. Bez ohľadu na to, či ide o drogy, alkohol alebo bezhlavé rozhodnutia, ktoré nám môžu ovplyvniť život od základov. Niekedy stačí len naletieť niekomu, kto nás chce iba využiť, napríklad obrať o peniaze a iné cennosti. Každý si v mladom veku myslí, že je nedotknuteľný, najlepší a jemu sa nič nemôže stať. Rodičia a všetci ostatní nás nevedia pochopiť, ale skúsme sa na to aspoň na chvíľu pozrieť z ich pohľadu a pochopme, že sa o nás len boja a chcú nás ochrániť. Myslím ,že každému sa naskytne príležitosť uznať si, že tí starší mali pravdu.  Ako sa vraví, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Napríklad aj v podobe takejto divadelnej hry. Verím, že nie som jediná, kto si z toho niečo zobral...

            Danka Kontuľová /SOŠ, IV.A/

          • Flórbal

            29. 11. 2017

            Do galérie Flórbal boli pridané fotografie.

            Dňa 9.11. 2017 sa konal v SOŠ-technickej v Rožňave turnaj žiakov stredných škôl vo flórbale, ktorý usporiadalo CVČ Rožňava a víťaz postúpil do krajského kola do Košíc. Do súťaže sa zapojilo 6 škôl, ktoré boli rozdelené do 2 skupín. Výsledky našej školy v skupine: 

            SŠ Dobšiná – SOŠ obchodu a služieb Rožňava 3:2

            SŠ Dobšiná – SOŠ technická Rožňava 1:3

            V skupine sme obsadili 2. miesto a hrali sme celkove o 3. miesto:

            SŠ Dobšiná – SZŠ Rožňava 1:0

            Vyhrali sme a obsadili 3. miesto v súťaži.

            Flórbalovému družstvu blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Imatrikulácia a krst knihy

            24. 11. 2017

            16. 11. 2017 študenti SOŠ mali študentskú akadémiu,  oslávili tak Deň študentov. Bolo veselo, veď vítali prvákov do študentského cechu.

             Študenti  II.A  pripravili imatrikuláciu, ktorá sa začala krstom knihy. Aj medzi študentmi SOŠ sa nájdu literárne talenty. Študentka III.A triedy Natália Gecelovská  vo svojom voľnom čase píše poviedky, rozprávky a krátke črty. Danka Kontuľová je žiačkou IV.A triedy, chcela by byť novinárkou, prispieva do Dobšinských novín a je aj  autorkou básní, ktoré posiela do súťaží. V rámci krúžku literárneho čítania sme sa rozhodli zostaviť zborník  z tvorby týchto 2 autoriek  a pokrstili  sme ho práve na imatrikulácii. Krstili sme Red Bullom, nech má krídla ich ďalšia literárna tvorba a posypali konfetami na znak ich pestrosti. Prečítali sme si ukážky z ich tvorby a preniesli sa do sveta fantázie.

            Prváci už netrpezlivo čakali na svoj ortieľ, na úlohu, ktorú si vytiahli z „trúby“ a potom ju predviedli v plnej paráde. Držali sa statočne, pomáhali si a zvládli to na výbornú. Druháci ich odmenili a my všetci sme sa zabavili.

          • ČERVENÉ STUŽKY

            15. 11. 2017

            1. december

             kampaň boja proti AIDS

            Červené stužky sú symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS s podporou Ministerstva školstva,  vedy,  výskumu a športu SR v rámci rozvojového projektu  „Zdravie a bezpečnosť v školách 2017“.

            Červená stužka vznikla v New Yorku v roku 1991. Vytvorili ju umelci z „Vizuálneho AIDS klubu“  v rámci projektu „Projekt Červenej stužky“. Autori projektu zostali v anonymite. Vďaka tomu nevznikli nároky na autorské práva.

            Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi

            nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS.

             

            Červená farba bola vybraná ako symbol krvi  a života.

            Iba neobmedzený prístup k informáciám môže zabrániť šíreniu HIV/AIDS.              

            Prevencia, ktorá nie je založená na vedeckých poznatkoch,  nie je dostatočne účinná   a je prekážkou v boji proti HIV/AIDS.

            Preto sa aj naša škola SOŠ Dobšiná, Zimná 96 zapojila do tejto kampane, ktorú sme začali  prednáškou a besedou  o HIV/AIDS, pokračovali sme  výtvarnou súťažou,  kde boli zapojení žiaci prvých ročníkov a vo vestibule školy sme pripravili  informačný panel, ktorý  priblíži dôležitosť tohto dňa,  históriu a základné informácie o tejto zákernej chorobe, ktorou  je v súčastnosti nakazených viac ako 40 miliónov ľudí.

            Musíme si uvedomiť, že

            proti tejto chorobe musíme bojovať nielen 1. decembra

            ale celoročne.

          • Týždeň vedy a techniky na SOŠ, Zimná 96 Dobšiná

            8. 11. 2017

            Cieľom  týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti , popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín.

            V rámci týždňa vedy a techniky, ktorý sa na Slovensku organizuje  od 6.11. do 12.11. 2017 sa naša škola zapojila  formou besied, prezentácií a  exkurzií. Na besedu a odbornú prednášku bol pozvaný prof. Jozef Bocko, vedúci katedry aplikovanej mechaniky a strojného inžinierstva, ktorý žiakov informoval o možnostiach a podmienkach štúdia na TUKE v Košiciach. Zároveň prezentoval úspešné vynálezy spomenutej katedry.

            Prezentácia, ktorú pripravila Mgr. Dagmara Dieová  bola zameraná na popularizáciu vedy a techniky, povzbudenie študentov k bádaniu naprieč celým spektrom vedných disciplín. Prezentácie sa zúčastnili žiaci študijných odborov

             Žiaci 3. a 4.ročníkov študijného odboru mechanik elektrotechnik a obchodný pracovník navštívili zbierku mobilov p. Štefana Polgáriho v Dobšinej. Túto jedinečnú zbierku zaujal aj renomovaný americký denník The New York Times. Zbierka vznikla pred viac ako dvoma rokmi.  Žiakom sa veľmi páčila, pretože si mohli pozrieť asi 4000 mobilov, ktoré ich zaujali svojim dizajnom a konštrukciou. Múzeum zaberá  dve izby v jeho dome. Nachádza sa tu aj 20 rokov starý Siemens S4, ktorý keď prišiel na trh stál 23000 slovenských korún. Za najcennejší vo svojej zbierke považuje telefón Nokia 3510i, edícia Star  Wars.  Zbierka sa stále zväčšuje o nové typy mobilov a sme veľmi radi, že sa nachádza práve v Dobšinej.

            Pre žiakov prvého ročníka odboru mechanik elektrotechnik bolo zaujímavé sa pozrieť do predajne p. Kračúna s elektrotechnickým tovarom. Odborný výklad ich  veľmi zaujal, pretože si mohli pozrieť široký sortiment,  s ktorým sa v ich odbore budú  na teoretickom ,ale hlavne na odbornom výcviku oboznamovať.

        • Správna voľba povolania – príležitosť k úspechu
          • Správna voľba povolania – príležitosť k úspechu

            1. 11. 2017

            Košický samosprávny kraj v spolupráci s mestom Rožňava  zorganizovali v priestoroch Obchodno-kultúrneho centra v Rožňave burzu informácií o možnostiach štúdia v okrese pre žiakov ZŠ, ktorí sa rozhodujú, na akú SŠ si pošlú prihlášku.

            26.10. 2017 sa sála OKC zaplnila prezentačnými stánkami jednotlivých stredných škôl v okrese. Každá škola prezentovala svoj študijný program na školský rok 2018/2019. Sme jednou zo 6 stredných škôl v okrese, ktorá  ponúka žiakom ZŠ svoj študijný program.

            V stánku sme prezentovali práce študentov 4-ročných čiže maturitných odborov, 3-ročných nematuritných odborov a ponúkame možnosť ďalšieho odborného vzdelania pre žiakov z nižšie končiacich ročníkov. Pri našom stánku sa vystriedalo veľa žiakov. Zaujali ich práce študentov i naše študijné programy. Rozdali sme propagačné buletiny, záložky a malú sladkosť.

            Dúfame, že sme zaujali a žiaci si vyberú študijné a učebné odbory aj  našej školy.

            Tešíme sa na každého žiaka!

          • báseň žiačky IV.A triedy

            1. 11. 2017

            Danka Kontuľová - Prosím

             

            Chcem niečo zložiť,

            až prosím,

            o to nech sa vrátiš.

            A pýtam sa, prečo sme Ťa museli stratiť?

             

            Prečo sme nedostali viac času pre seba?

            Zo začiatku to bolo ťažké bez Teba.

            Boli sme na seba naviazaní

            a preto to boli veľké rany.

            Nezahoja sa asi nikdy,

            to si buď istý.

             

            Vždy nám budeš chýbať,

            zo slzami v očiach spomínam.

            Spytujem si svedomie

            aj keď mi to nepomôže.

             

            Vráť sa nám prosím,

            nech hocikto si,

            som rada za všetky dni,

            v ktorých si bol Ty.

             

             

            Nespoliehajme sa, že to bude navždy

            a buďme vďační.

            Za každú príležitosť, za všetko dobré,

            lebo nikdy nevieme, kedy príde koniec.

            Spoločným dňom

            a zážitkom.

             

            Chcela by som prehovoriť k ľudom,

            aby žili s citom.

            Nech si vážia toho, čo pre nich veľa znamená,

            ako si Ty znamenal pre mňa.

            Už chápem tých, čo sa modlia k bohu,

            aj ja som s tým začala, keď ti diagnostikovali chorobu.

             

            Počúvam smutné piesne, aj keď mi nie je smutno.

            Proste to na mňa doľahlo.

            Som bez nálady

            a chcem sa vrátiť do čias, keď sme boli malí.

            A Ty si bol s nami.

             

            V tichu si sedím, píšem,

            možno to silím.

            Nenechám myšlienkam voľný priebeh,

            aby sami napísali príbeh.

            O Tebe,

            to je isté.

             

            Na papier dám všetko,

            občas sa cítim ako nikto.

            A občas chcem dokázať veľa,

            aby v svete nastala zmena.

            Aby ľudia boli k sebe lepší, srdečnejší

            a život na tomto svete krajší.

             

            Strašne mi chýbaš

            a  ja to neskrývam.

            Nechceme si priznať,

            že stačí sekunda a všetko môže byť inak.

             

            Ten čo nikoho nestratil,

            by to asi nikdy nepochopil.

            Zamyslíme sa sami na sebou

            a vážme si čas strávený s blízkou osobou.

        • Exkurzia v múzeu
          • Exkurzia v múzeu

            24. 10. 2017

            Exkurzia v múzeu

            Všetci vieme, že Rožňava je bývalé banícke mesto, no málokto si v dnešnej uponáhľanej dobe nájde čas prelúskať jeho tajné zákutia.  Veľa mladých ľudí dejepis a história nebaví. Chápem to, hovorím z vlastnej skúsenosti, no pred pár rokmi sa môj pohľad na históriu zmenil.  Dnes som vďačná za exkurziu v baníckom múzeu, ktorú som absolvovala so svojimi spolužiakmi v rámci školskej akcie. Banícke múzeum v Rožňave prešlo rekonštrukciou a v úplne novučičkej budove sme mali možnosť vidieť, staručké úžitkové vozidla, ktoré kedysi slúžili na prepravu ťažkých nákladov. Pätnásť tonový parní valec, ktorý je zároveň tretím najstarším  na svete sa v roku 2015 vrátil do Rožňavy po 16-nástich rokoch z Bratislavy, kde bol vypožičaný.  Jeho, o nič menší parťák, prvý parný automobil  Sentinel značky Škoda tiež patrí k baníckym unikátom, na ktoré môžu byť v Rožňave hrdý.  V rámci exkurzie sme mohli vidieť aj ďalšie banícke automobily, ktoré však boli iba na fotografiách.  

            Najväčší zážitok sme mali asi z návštevy banského pracoviska, ktoré bolo síce malé, ale vierohodne napodobené. Do malej ,,bane“,  v ktorej sa ťažila železná ruda, zlato a striebro sme však vchádzali iba v malých skupinkách, pretože priestory boli stiesnené.   Sprievodca, ktorý sa nám po celý čas venoval a viedol pútavý výklad, v závere tejto expozície nás povozil na krátkej trati v malom čiernom vláčiku, ktorým kedysi chlapov vozili na svoje pracoviská.

            Potom nasledovala prírodovedná expozícia, ktorá obsahovala tisícku hornín a kameňov hlavne z Gemera - Slovenského Rudohoria.  Milovníci zvierat si mohli pozrieť lesnú zver aj takú, ktorú v našom okolí len tak nevidieť.

            Najväčšiu a asi najstaršiu expozíciu sme si nechali na koniec, pod jednou strechou sme mohli vidieť 6000 exponátov z rôzneho obdobia a tematiky od historického nábytku cez náradie a textílie, kroje až po zbrane, ktoré kedysi používali i naši vojaci.

            Z určitosťou viem povedať, že Rožňava a okolie má veľkú banícku históriou , pestrý národopis a prekrásnu prírodu. A všetko je to sústredené na jednom mieste, a to v baníckom múzeu v Rožňave.

            Danka Kontuľová, SOŠ, IV.A

             

            Do galérie Exkurzia v múzeu boli pridané fotografie.

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

            24. 10. 2017

            Účelové cvičenie

            Dňa 18.10. sa na našej škole uskutočnilo Účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka. Formou prezentácie si žiaci zopakovali už nadobudnuté vedomosti o poskytovaní prvej pomoci, ako aj znalosti z topografie a signálov CO.

            Po teoretickej časti sme sa presunuli do terénu, kde sme si zopakované poznatky prakticky precvičili.

            Na záver účelového cvičenia si žiaci spolu s vyučujúcimi upiekli slaninku a klobásky v lone našej krásnej prírody za vodnou nádržou dobšinskej elektrárne.

            Do galérie Účelové cvičenie boli pridané fotografie.

        • Jesenná výstavka
          • Jesenná výstavka

            17. 10. 2017

            Ročné obdobie - JESEŇ prináša paletu farieb, plody prírody a priestor pre kreativitu, zručnosť, nápaditosť, ktorá sa ukrýva vo vnútri mnohých z nás. Centrum voľného času detí a mládeže v Dobšinej zorganizovalo v spolupráci so školami a školskými zariadeniami z Dobšinej a okolia JESENNÚ VÝSTAVU, ktorá bola zároveň aj súťažou o NAJKRAJŠÍ JESENNÝ ARANŽMÁN. Naši  majstri odborného výcviku Bc. J. Liptáková, M. Bendíkov a I. Šmelková spolu so svojimi žiakmi vytvorili množstvo prekrásnych výrobkov ktoré sa v rámci súťaže umiestnili na peknom druhom mieste. 

        • MOSTY BEZ BARIÉR  20.09.2017
          • MOSTY BEZ BARIÉR 20.09.2017

            22. 9. 2017

            Dňa 20.09. 2017 sa žiaci SOŠ, Zimná 96, Dobšiná zúčastnili 9. ročníka festivalu tvorivosti a spolupráce zdravotne znevýhodnených  a zdravých detí – „MOSTY BEZ  BARIÉR“ v Pribeníku.

            Žiaci si mohli pozrieť výrobky škôl z východoslovenského kraja, ktoré prezentovali svoje odbory. Každá škola v KSK sa prezentovala svojím stánkom, v ktorom boli veľmi estetické a inšpiratívne výrobky študentov, ktoré tvoria v rámci odborného výcviku.

                                

                               

                  

          • 28. 8. 2017

            ORGANIZAČNÉ POKYNY – začiatok školského roka 2017/2018 :

             

            4.9.2017 (pondelok)

             

            Slávnostné otvorenie školského roka 2017/2018 Zimná ulica :        9:00

            Slávnostné otvorenie školského roka 2017/2018 RANČ        :        9:30

             

            5.9.2017 (utorok)

             

            - 1.-2. hodina - triednická hodina

            - od 3. hodiny - podľa rozvrhu

            - II.A    mechanik elektrotechnik       odborný výcvik Jarkova ulica / budova T –comu /

            - II.A    obchodný pracovník             odborný výcvik / školský bufet

            - II.B    strojný mechanik                   odborný výcvik RANČ

            - II.B    hostinský/hostinská               odborný výcvik reštaurácia Tri ruže

             

            6.9.2017 (streda)

             

            - vyučovanie podľa rozvrhu (všetky triedy)

             

             

            riaditeľka školy Ing. Alica Krivanská

             

        • Voľné pracovné miesta
          • Voľné pracovné miesta

            8. 8. 2017

             Spojená škola, Zimná 96, Dobšiná

            organizačná zložka Stredná odborná škola, Zimná 96, Dobšiná

            ________________________________________________________

                                 

                                        oznamuje, že  od  1. septembra 2017  máme voľné pracovné miesta na pracovnú pozíciu

                                     

                                     - učiteľ odborných predmetov elektrotechnických predmetov  

                                                                              volne_pracovnemiesto_elektro.doc                  

                                     - školský psychológ

                                                                              volne_pracovnemiesto_skolsky_psycholog.doc

             

            bližšie informácie získate kliknutím na danný odkaz

        • Neakreditované vzdelávanie - Tvorba podnikateľského zámeru
          • Neakreditované vzdelávanie - Tvorba podnikateľského zámeru

            26. 6. 2017

            Neakreditované vzdelávanie

            - Tvorba podnikateľského zámeru

            Záver školského roka si žiačky z SOŠ z Dobšinej spestrili. 22.6.2017 sa zúčastnili neakreditovaného vzdelávania zo zámerom na tvorbu podnikateľského plánu. Tzv. exkurzia sa konala na pôde obchodnej akadémie v Rožňave.

            Počas troch vyučovacích hodín mali možnosť si otestovať svoje už nadobudnuté vedomosti a zábavnou formou načerpať ďalšie, či popustiť uzdu svojej kreativite. Celé dopoludnie sa nieslo v útulných priestoroch školy a príjemnej atmosfére. Žiačky si odtiaľ odniesli nové vedomosti, zručnosti, účastnícky list a pozvanie na pokračovanie projektu v priebehu nového školského roka. Na nový školský rok si však budeme musieť ešte počkať, no dúfame že bude minimálne taký dobrý ako tento, ak nie ešte lepší.

                                                                                               Dana Kontúľová,  žiačka SOŠ III. A