• Botanická záhrada

            11. 12. 2023

            Dňa 6.12. 2023 sa žiaci SOŠ techniky a služieb Dobšiná zúčastnili exkurzie v Košiciach. Pri nastupovaní do autobusu  pedagogickí pracovníci rozdávali všetkým žiakom salónky. Žiaci boli rozdelení do troch skupín. Po príchode do Košíc nasledoval rýchly presun do Technického múzea,  RTVS a do Botanickej záhrady. Po zanechaní krátkeho odkazu v knihe návštev, dostali žiaci asi dve hodinky voľnosti. Väčšina z nich si to namierila do pešej zóny na vianočné trhy, kde bola možnosť niečo drobné nakúpiť, ochutnať, a tak trochu predčasne sa naladiť na najkrajšie sviatky v roku, ktoré nám už klopú na dvere. Domov sa odchádzalo za sprievodu hudby, spevu a dobrej nálady.

          • Duševné zdravie a kyberšikanovanie

            6. 12. 2023

            Duševné zdravie v školách nie je téma, ktorú by sme potrebovali zaviesť do škôl, lebo nevieme, čo s voľným časom. Stáva sa nevyhnutnosťou, aby sme zabránili ľudským tragédiám v budúcnosti. Preto aj tento školský rok spolupracujeme s Centrom poradenstva a prevencie v Rožňave s pani Mgr.  Banďošovou, ktorá nám pravidelne robí odbornú osvetu.

            Prevencia  kyberšikanovania  a duševného zdravia žiaka je východiskom uspokojenia ich potrieb. Veľkou mierou k ich uspokojeniu môže prispieť učiteľ, ako aj jednotliví členovia školského zboru.  Naším spoločným cieľom je lepšia príprava mladých ľudí na kvalitný život. Zároveň, pomocou preventívnych opatrení, máme za cieľ hovoriť  o duševných poruchách a ťažkostiach a zamedziť  násilnému správaniu v školách.

          • Hygiena rúk a prenosné ochorenia

            4. 12. 2023

            Dňa 30.11.2023 sa uskutočnila  na našej škole odborná prednáška Hygiena rúk a prenosné ochorenia Žiakom boli poskytnuté dôležité informácie ohľadom histórie a súčasnosti hygieny a dezinfekcie rúk. Dozvedeli sa ako majú vyzerať  čisté ruky ale aj kde sa robia chyby v oblasti hygieny a dezinfekcie rúk. Prednáška bola prínosom pre žiakov. Na záver prednášky žiaci realizovali praktické umývanie rúk –dezinfekciu, ktoré bolo skontrolované pod fluorescenčným svetlom.

            Ďalšia prednáška  bola  o prevencii prenosných chorôb. Pohlavné choroby sú infekčné ochorenia, ktoré sú prenášané pohlavným stykom alebo inými sexuálnym kontaktom. Mnohé sexuálne prenosné ochorenia sa dajú liečiť, no môžu ohroziť zdravie i život ak sa zanedbávajú, prípadne úplne ignorujú. Tieto závažné ochorenia si vyžadujú liečbu.  Pri včasnej diagnostike pohlavne prenosných chorôb je vo viacerých prípadoch možná liečba, preto netreba odkladať vyšetrenie pri akomkoľvek podozrení.

            Neustála edukácia je dôležitou súčasťou neustálej   prevencie.

          • Preventívne aktivity s RÚVZ pre našich študentov

            23. 11. 2023

            Naše aktivity zameriavajú  na najčastejšie ochorenia, ktorým je možné práve vďaka prevencii predchádzať.   Preto veľmi radi spolupracujeme s RÚVZ a aj tento mesiac sme pripravili  pre študentov preventívne prednášky.

            STOMATOLÓGIA

            Žiaci denne prijímajú trikrát viac cukru, ako by mali. Do tela ho najčastejšie dostanú cez sladené nápoje. Tie obsahujú veľké množstvo  cukru a kyselín, ktoré narúšajú zubnú sklovinu a neskôr sa zub môže pokaziť, upozorňujú zubári.

            Cieľom našej odbornej  prednášky bolo naučiť žiakov správnu a účinnú techniku čistenia zubov. Viesť k pravidelnej ústnej hygiene, dodržiavať ústnu  hygienu a správne zásady pri udržiavaní zubkej kefky, oboznámiť žiakov s prevenciou proti vzniku zubného kazu a zápalu ďasien

            OBEZITA

            Obezita, kedysi považovaná skôr za estetický ako za zdravotný problém. Dnes je však oficiálne uznaná ako zásadný problém verejného zdravia. Obezita sa stala rýchlo rastúcou zdravotnou epidémiou 21. storočia.  Za posledné 3 desaťročia sa výskyt obezity u dospelých zdvojnásobil a percento dospievajúcich, ktorí trpia nadváhou sa dokonca strojnásobil. V súčasnej dobe trpí obezitou každé 7. dieťa . Detská obezita je jedným z najzávažnejších problémov v oblasti verejného zdravia. Základom prevencie  je aktívny životný štýl, vďaka ktorému môžeme  zabrániť nárastu hmotnosti. Napr. chôdza, plávanie, bicyklovanie každý deň aspoň po dobu 20 až 30 minút.

            SRDCOVOCIEVNE OCHORENIA  A CUKROVKA

            Bežnou súčasťou života každého z nás by mala byť primárna prevencia. Rizikovými faktormi, ktoré môžu človeka doviesť až k zlyhávaniu srdca, sú cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak, fajčenie a vysoký cholesterol. Cukrovka extrémne zvyšuje riziko srdcového zlyhania ale včasnou a správnou liečbou sa však dá tomu najhoršiemu predísť.

            Hovorí sa, že ak naše aktivity pomôžu čo len jednému, malo to zmysel.
            Prevencie je lepšia ako liečba.
             

          • Bubnovačka

            23. 11. 2023

            20.11.2023 sme sa zapojili do výzvy nadácie Slniečko a aktívne sme sa zúčastnili na mestskej Bubnovačke na Námestí baníkov v Dobšinej. O 10.00 hod. sme bubnovaním podporili hlas detí, ktoré apelujú na dodržiavanie medzinárodného Dohovoru o právach dieťaťa. Deti upozorňujú na násilie v rodinách i spoločnosti, v kyberpriestore.

          • Halloween 2023

            2. 11. 2023

            Halloween je pomenovanie pre predvečer významného sviatku Samhain, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov. Zostal významným sviatkom aj po prieniku kresťanstva na toto územie. Duchovenstvo malo záujem, aby sa pôvodne pohanský sviatok,  zmenil na oslavu sviatku Všetkých svätých , ktorý sa oslavuje  31. októbra.

            Tento sviatok sme chceli priblížiť už po druhý krát na našej škole, dňa 25.10. 2023. Žiaci si vyzdobovali triedy, vyrezávali z tekvíc rôzne figúry, vyrábali si masky a ochutnávali koláčiky, ktoré im pripravili pedagogickí pracovníci. Ukončili  sme to sprievodom do telocvične, kde bolo vyhodnotenie všetkých súťaží a nakoniec nasledovala „Halloweenská zábava.“ Počas celého dňa panovala výborná nálada, kde veľmi pekne spolupracovali všetci žiaci a pedagogickí pracovníci.

             

             

             

            ŽŠR

          • Duševné zdravie, Alkohol, Fajčenie

            16. 10. 2023

            V posledných dňoch sa nám do povedomia dostáva stále viac téma duševného zdravia a dôsledkov jeho zanedbania. Duševné, respektíve psychické ťažkosti, ktoré sa včasne neriešia, môžu vážne ovplyvniť našu subjektívnu pohodu. Spoločne s RÚVZ sme zorganizovali tri prednášky a to: Duševné zdravie, Alkohol a Fajčenie.

            Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definovala duševné zdravie ako stav pohody, v ktorom jednotlivec môže uskutočniť svoje schopnosti, vie zdolávať stresové situácie bežného života, vie produktívne pracovať a vie prispievať do života spoločnosti. Zdravie sa kúpiť nedá, treba si ho preto vážiť a žiť takým spôsobom života, aby sme neohrozovali samých seba. Nesprávne návyky, stres, zlý životný štýl, nedostatok pohybu a spánku, fajčenie, požívanie alkoholu, prepracovanosť, zlé medziľudské vzťahy a sociálne prostredie, to všetko na nás negatívne vplýva a je hrozbou pre kvalitu nášho života, ktorý máme len jeden.

            Duševné ochorenia v žiadnom prípade nie sú znakom slabosti.

            „ Mne sa to nemôže stať“ je mýtus.

        • BIELA PASTELKA
          • BIELA PASTELKA

            27. 9. 2023

            POMÁHA NEVIDIACIM VRÁTIŤ SA DO ŽIVOTA

            22.9.2023

            Verejná zbierka, Biela pastelka vznikla v roku 2002. Táto zbierka pomáha  ľuďom so zrakovým postihnutím. Jej organizátorom je únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Týmito slovami sa  prihovorili aj naše žiačky Janka a Laura občanom Dobšinej a vyzvali ich k ľubovoľnému  príspevku a zakúpením  bielej pastilky.

            Našou pomocou sa snažíme urobiť dobrú vec pre úniu nevidiacich  a zmeniť život  k lepšiemu.

          • Marec – mesiac knihy

            19. 4. 2023

            Pri tejto príležitosti členovia ŽŚR pripravili aktivity a jednou z nich bola aj návšteva mestskej knižnice v Dobšinej. Jej cieľom bolo vzbudiť záujem o literatúru a motivovať spolužiakov k čítaniu. Hneď na začiatku sme sa prešli po priestoroch knižnice a prezreli sme si knihy v regáloch. Pracovníčka knižnice nám vysvetlila, ako funguje  celý systém vypožičiavania kníh v knižnici a vysvetlila nám význam čítania kníh.

             

             

            ŽŠR

          • Svetový deň obezity každoročne pripadá na 4. marca.

            2. 4. 2023

            Tento rok sa celosvetová osvetová kampaň nesie v duchu témy

            Zmeňme perspektívu: Rozprávajme sa o obezite“.

            Keďže obezita patrí medzi komplexné ochorenia s vážnymi dopadmi na fungovanie tela, jej liečbu sa oplatí zveriť do rúk lekára - špecialistu. Ten posúdi významné faktory, ktoré sa u jednotlivca podieľali na vzniku obezity, a pomôže nastaviť primerané a udržateľné ciele.

            V súvislosti so Svetovým dňom obezity sa naša škola zapojila do kampane, ktorú organizuje RÚVZ v Rožňave a naša škola sa pripojila k tejto kampani  odbornou prednáškou pod vedením Bc. Ványovej Greškovej. V druhej prednáške sme sa venovali  Svetovému imunizačnému týždňu kde školiteľka  vysvetlila žiakom čo je HPV a aké sú možné prevencie proti tomuto vírusu,  vysvetlila nám ostatné  očkovania, aby žiaci pochopili význam  týchto vakcín a pre koho sú určené.

          • Šikanovanie, Kyberšikanovanie

            26. 3. 2023

            PREVENCIA

            !!! NIKDY NIE JE NESKORO !!!

             

            Internet ako technológia, ktorá sa stala dostupnou takmer pre každého, priniesla nové možnosti komunikácie, šírenia informácií, trávenia voľného času, ale aj foriem agresivity. Rovnako ako pri iných formách šikanovania, aj kyberšikanovanie je opakované a zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať niekomu, ponižovať ho, zraniť.  Je teda jednou z foriem šikanovania, kde páchateľ využíva pri svojej činnosti moderné technológie (počítač, internet, mobilný telefón,  a pod.) a svoje útoky realizuje vo virtuálnom priestore s využitím rôznych služieb ako sú email, Skype, Viber, WhatsApp, Snapchat), čet, diskusné fóra, sociálne siete, stránky na zverejňovanie fotografií a videí, blogy, SMS správy, telefonáty).

            Prevencia kyberšikany, sem  patria všetky aktivity, ktoré predchádzajú vzniku problému. Ide hlavne o motivovanie žiaka k prispôsobeniu jeho správania hodnotám a postojom spoločnosti.

             Aj naša škola sa snaží o túto prevenciu a počas celého školského roka máme niekoľko prednášok a  aktivít,  ktoré  nám chodí odprezentovať pani Mgr. Banďošová z Centra poradenstva a prevencie v Rožňave a dve prednášky na tieto témy sme zrealizovali aj v mesiaci marec. Hlavnú pozornosť venujeme  prevencii a eliminácii, výchovným a vzdelávacím aktivitám a hlavne sa snažíme pozitívne ovplyvňovať žiakov .

        • Svetový deň vody/ 22. marca
          • Svetový deň vody/ 22. marca

            22. 3. 2023

            Svetový deň vody je každoročným dňom Organizácie Spojených národov , ktorý sa od roku 1993 každoročne koná 22. marca a zameriava sa na dôležitosť sladkej vody.

             

            Dnes 22. marca sme na  našej škole venovali pozornosť tejto téme. Snažíme sa spolužiakom a pedagogickým pracovníkom poukázať na význam a dôležitosť sladkej vody.  Spolužiaci si vytvorili  plagáty na túto tému, ktoré sme vystavili  na nástenke.

             Na chodbe našej školy sme pripravili lavice, na ktoré sme umiestnili džbány s vodou a poháre. Predseda žiackej školskej rady Lukáš Wágner si pripravil prednášku o význame pitnej vody.  Po prednáške sme si pripili na ozajstné zdravie.

             

            ŽŠR