• Deň Zeme

            22. 4. 2024

            Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21. marca a oslavoval príchod jari.

            Aj naša škola si pripomenula Deň Zeme, ktorý sa uskutočnil dňa 11. 4. 2024.  Na Deň Zeme sa naša škola zapojila aj  po výzve, ktorú sme dostali od občianskeho združenia UPRACME SLOVENSKO pod názvom Jarné upratovanie 2024.

             Jarné upratovanie sme realizovali v spolupráci  s mestom Dobšiná, od ktorého sme dostali vrecia na odpadky. Počas tohto dňa sme sa spolu s učiteľmi zapojili do upratovania priestorov našej školy.  Žiaci boli oboznámení s prácami, ktoré budú vykonávať. Žiakom bolo rozdané náradie, s ktorým pracovali . Učitelia im rozdali rukavice a vrecia na odpadky . Upratovali sme okolo areálu školy. Boli pozbierane ohorky z cigariet a odpadky,  ktoré sme pozbierali . Po uprataní školského areálu sme sa presunuli smerom cez mesto do Ľudovej záhrady . Od futbalového ihriska sme začali znovu zbierať odpad popri ceste. Ani sme si nemysleli, že nazbierame toľko odpadu z takej malej plochy.

            Žiaci počas tohto dňa boli veľmi šikovní, pracovití. Deň sa im páčil a uvedomili si, že prírodu netreba ničiť ale chrániť !!!.

             

            Myšlienka : „Deň Zeme by nás mal povzbudiť, aby sme sa

            zamysleli nad tým, čo robíme, aby sa naša planéta stala

            udržateľnejším a obývateľnejším miestom.“    

            Mária Kroščenová žiačka II.A tr.

          • Celoslovenská zbierka Deň narcisov – 18.4.2024

            18. 4. 2024

            Naša škola sa opäť zapojila do celoslovenskej zbierky pri príležitosti Dňa narcisov. Je to jedinečná verejno – prospešná  finančná zbierka. Túto zbierku vnímame aj ako edukácia  našich študentov, aby vnímali  dôležitosť pomoci , spolupatričnosti.

            Peniaze, ktoré vyzbierajú naše žiačky druhého ročníka Janka Čavnická, Simona Kašparová, Laura Gonová putujú ľuďom ktorí to najviac potrebujú a na podporu klinických a výskumných projektov, ktoré slúžia na prevenciu.

          • Odborné prednášky so školiteľkami z RÚVZ v Rožňave

            18. 4. 2024

            Očkovanie proti HPV vírusu

            Zvýšenie povedomia o očkovaní proti HPV vírusu je veľmi dôležité. Pracovníčky RÚVZ  v Rožňave informovali žiakov o HPV víruse, o ochoreniach, ktoré vyvoláva, o príznakoch ochorení , liečbe a prevencii, ktorá spočíva hlavne v očkovaní proti HPV vírusu. Žiaci mali možnosť klásť otázky, aby získali podrobnejšie informácie. Naši žiaci aj vďaka prednáške zistili, že nielen dievčatá ale i chlapci sú rovnako ohrozenou skupinou, preto je vakcinácia vhodnou voľbou pre obe pohlavia.  Na HPV neexistuje liek ale prevenciou môže byť vakcína.

            Pohybové aktivity

            Odborníčka v oblasti podpory zdravia  RÚVZ  žiakom  priniesla tipy, ako žiakov motivovať a viesť k pohybu. Zároveň im vysvetlila, prečo je pohyb dôležitý a akým ochoreniam môžu vďaka pohybu predchádzaťFyzická aktivita a pravidelný pohyb zabezpečujú správne držanie tela. Ak sa žiaci pravidelne hýbu a sú primerane aktívne, podporujú aj svoje psychické zdravieCieľom  prednášky bolo aj praktické  cvičenie, ktoré  ovplyvňuje pohybový systém a správne pohybové stereotypy v stoji, chôdzi, sede.

            Prednášajúcim ďakujeme za informácie, ktoré poskytli žiakom

        • Naši chlapci vyhrali oblastné kolo v stolnom tenise !!!!!!
          • Naši chlapci vyhrali oblastné kolo v stolnom tenise !!!!!!

            18. 4. 2024

            V utorok 16.04.2024 sa v telocvični Gymnázia na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi konalo regionálne finále dlhodobých športových súťaží v stolnom tenise chlapcov medzi družstvami Gymnázia SNV, Hotelovej akadémie a SOŠ drevárskeho zo Spišskej Novej Vsi, SOŠ technická a Gymnázia z Rožňavy a našimi stolnými tenistami z SOŠ techniky a služieb z Dobšinej.

            Zápasy boli veľmi vyrovnané. Súperi kvalitní, často rozhodovala 1 loptička. Naši chlapci: Patrik Varga trieda III.A , Milan Červenák a Jaroslav Kotlár obaja s triedy I.E pod vedením Júliusa Strelku sa stretli vo finále s družstvom z Gymnázia z Rožňavy a vyhrali. 

            Stolnotenisové družstvo z SOŠ techniky a služieb z Dobšinej tak postúpilo z 1 miesta do krajského kola v Košiciach.

             

            Držíme im palce!

          • VEĽKONOČNÁ SÚŤAŽ

            18. 4. 2024

            ŽŠR  pripravila aktivity  zamerané na Veľkú noc.

            Aktivity:

                                                  TVORBA VEĽKONOČNÉHO PLAGÁTU             (SKUPINA)

            VEĽKONOČNÁ DEKORÁCIA                               (JEDNOTLIVCI)

             VEĽKONOČNÉ  SUDOKU                                  (JEDNOTLIVCI)

             

             

             

            Do aktivít sa zapojili všetky triedy učebných aj študijných odborov.

            Žiaci svojimi výtvormi ukázali svoju kreativitu.

            Vyhodnotenie aktivít sa uskutočnilo dňa 26. 03. 2024. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach boli odmenení sladkou odmenou a písacími potrebami.

            Táto aktivita podporila spoluprácu a kreativitu u žiakov. Žiaci sa už tešia na budúci rok, ako budú môcť opäť zapojiť do veľkonočnej súťaže. 

          • Všetci s FLORBALKAMI do školy !!!!

            10. 4. 2024

            "S florbalkami opäť do školy! Dňa 1204. oslavujeme na Slovensku ďalší skvelý Medzinárodný deň florbalu - aj tentoraz unikátnym spôsobom. Všetci chlapci a dievčatá si môžu priniesť do školy svoje florbalky, alebo si ich požičať od svojich kamarátov a zahrať si počas dňa florbal v telocvični, či na školskom dvore. Oslávme tento deň pohybom a radosťou zo športu v akejkoľvek podobe. Váš Slovenský zväz florbalu a Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky".

          • Prevencia – záškoláctvo a drogová závislosť

            10. 4. 2024

            Záškoláctvo je neospravedlnená neprítomnosť – absencia z vyučovania bez vedomia rodičov (resp. zákonných zástupcov) alebo s vedomím rodičov.

            Najdôležitejšie je rozprávať sa s dieťaťom, vytvoriť si vzťah založený na dôvere. Pravdaže, ako vždy, treba k záškolákovi pristupovať individuálne. Nesmierne potrebné je vyjasnenie, vysvetlenie, či úprimný rozhovor s dieťaťom.

            Dnešný svet je poznamenaný inakosťou a mnohé deti, z rôznych príčin siahajú po rôznych typoch drog, ktoré ich prenášajú do iného sveta. Mladí ľudia sú náchylní na užívanie drog, ktoré sú podľa centra ľahko dostupné. 

            Závislosť na drogách predstavuje dlhodobý problém s celospoločenským významom. S užívaním drog a omamných látok sa v súčasnosti nie je problém stretnúť už aj na základných a stredných školách. Okrem užívania nelegálnych drog je najčastejším javom najmä nadmerné užívanie alkoholu a fajčenie u mladistvých, ktoré narúša a ohrozuje ich vývoj. Významnú úlohu vo výchovno-vzdelávacom procese zastáva prevencia drogovej závislosti. Preto pravidelne poozývame do našej školy  n na prevenciu školiteľku policajného zboru Mgr. Csútorová. Prevencia záškoláctva je jedna z najúčinnejších metód boja proti záškoláctvu.

            Snahou takmer každého učiteľa a riaditeľa školy sú dobré výchovno-vzdelávacie výsledky žiakov.

          • Hodina slovenčiny v knižnici

            10. 4. 2024

            Marec mesiac knihy sme si pripomenuli na hodine slovenského jazyka a literatúry v Mestskej knižnici v Dobšinej. 26. marca 2024 sme sa učili zážitkovo v knižnici. Študenti I.A a II.A si zopakovali učivá z literárnej teórie i hľadania informácií. Pani knihovníčka poukázala na policu kníh mimočítankového čítania aj pre stredné školy. Získali sme informácie ako sa stať čitateľom knižnice. Pravidelným čítaním si rozvíjame slovnú zásobu, zdokonaľujeme štylizáciu i pravopis.

          • Šikanovanie a trestnoprávna zodpovednosť

            20. 3. 2024

            Problematika šikanovania a kyberšikanovania je veľmi citlivou témou. Šikanovanie a kyberšikanovanie patrí medzi najzávažnejšie sociálno-patologické javy, s ktorými sa v súčasnosti prakticky stretáva takmer každá škola. Vzrastajúci trend, postupné znižovanie veku agresorov a obetí šikanovania.

            Úlohou preventívnych programov, je žiakov chrániť pred násilím, informovať ich, aby vedeli ako si pomôcť v situáciách, ktorá ich môže ohrozovať, alebo vyhľadať pomoc.

            Preventívne programy na školách by mali priblížiť žiakom ich práva formou, ktorá je pre nich pochopiteľná, aby vedeli ako reagovať  v situácii šikanovania.

            Naša škola pravidelne spolupracuje z Policajným zborom s por. Mgr. Csutorovou, ktorá našich žiakov edukuje v tejto téme.

        • Zážitkové učenie pre študentov našej školy v GOS Rožňava
          • Zážitkové učenie pre študentov našej školy v GOS Rožňava

            23. 2. 2024

            Zážitkové učenie je jedna z organizačných foriem vyučovania, ktoré sa snažíme využívať vo výchovno - vzdelávacom procese aj na našej škole. V študijnom odbore obchodný pracovník sme so žiačkami navštívili GOS v Rožňave a to dielne hrnčiarsku a tkáčsku.

            V hrnčiarskej dielni  žiaci najprv dostali informácie o histórii hrnčiarstva na Gemeri. Zoznámili sa s teoretickými  poznatkami procesu výroby keramiky. Po  teoretickej časti  sa študenti oboznámili s prácou s hlinou, vyskúšali si modelovanie z hliny, formovanie  a naučili sa hlinené výrobky zdobiť, používať engoby a glazúry. Na pamiatku si zhotovili hlinené predmety, ktoré im budú pripomínať toto zážitkové učenie.

            V tkáčskej dielni sme dostali odborný výklad ohľadne teoretickej a praktickej časti výrobe tkanín rôznymi technikami. Lektorka nás oboznámila  s poznatkami o tkaní a následne si žiaci  vyskúšali  jednoduché techniky tkania na krosnách, základné väzby. Okrem tkania sme sa oboznámili aj s technikou paličkovania, čipkovania.

            Ďakujeme lektorkám GOS pani Kseničovej a Čabrovej, ktoré  mali zážitkové učenie veľmi  dobre organizačne, metodicky pripravené. Takéto učenie má  pre žiakov význam pre nadobudnutie nových vedomostí, zručností.

          • Deň sv. Valentína

            20. 2. 2024

            Deň sv. Valentína sme sa rozhodli osláviť aj na našej škole. Žiaden žiak v stredu 14. februára neodišiel sklamaný. ŽŠR si pre svojich spolužiakov pripravila viacero aktivít : súťaž v riešení sudoku, výroba  valentínskeho plagátu a zhotovenie valentínskeho darčeka- pozdravu. Na konci súťaže si žiaci odniesli milé darčeky v podobe cukroviniek, knižky sudoku a USB kľúčov.

        • Deň otvorených dverí Regionálny úrad verejného zdravotníctva
          • Deň otvorených dverí Regionálny úrad verejného zdravotníctva

            7. 2. 2024

            Tento rok RÚVZ  v Rožňave  uskuťtočnil druhý ročník Dňa otvorených dverí pre verejnosť a študentov stredných škôl. Aj naši žiaci sa zúčastnili tejto akcie. Edukačné aktivity sa konali  na rôznych oddeleniach  ako napr. Oddelenie Hygieny a výživy, oddelenie epidemiológie, podpory zdravia ...Niektoré výchovno-vzdelávacie aktivity boli spojené s meraním krvného tlaku a s poradenstvom, pri niektorých aktivitách boli realizované aj biochemické vyšetrenia krvi (celkový cholesterol, glukóza.

            Zámerom  takýchto aktivít je zvyšovať záujem obyvateľov o vlastné zdravie, poznávanie zdravotných rizík a vlastnými silami predchádzať vzniku chronických neinfekčných chorôb, a to najmä srdcovo-cievnych chorôb látkovej premeny (obezita, cukrovka, poruchy a chorôb nádorových.

          • Stužková 4.A

            6. 2. 2024

            31.01.2024 sa v našej škole uskutočnila Polročná akadémia, ktorá sa začala slávnostným odovzdávaním maturitných stužiek. Študenti 4.A triedy odboru mechanik elektrotechnik a odboru obchodný pracovník boli dekorovaní zelenými stužkami, ktoré sú symbolom zelených maturitných stolov čiže maturitnej skúšky, ktorou sa končí štúdium v týchto 2 odboroch na našej škole.

            Akadémia pokračovala ešte zábavnými úlohami v rámci súťaže Trieda baví triedu. Najšikovnejší, najzábavnejší a najpohotovejší boli súťažiaci z II.A, druhé miesto získalo družstvo II.B a tretí boli súťažiaci z III.A. Ostatné družstvá sa umiestnili na 4. mieste Všetci súťažiaci získali sladké odmeny, s ktorými sa podelili so spolužiakmi.

            Akadémia bola ukončená triednickými hodinami, na ktorých sa vyhodnotila polročná práca študentov odovzdávaním polročných výpisov.

            Študentom sa podujatie páčilo a maturanti si uvedomili, že ich čaká „skúška dospelosti „ čiže o 4 mesiace končia štúdium na našej škole.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            5. 2. 2024

             

            7. 2. 2024

            POZÝVAME VÁS.........,

            na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - DOD

            dňa 7.2.2024 od 8.30 hod do 14.30 hod

            v priestoroch SOŠ techniky a služieb, SNP 607, Dobšiná.

            V priestoroch sú dvere otvorené pre všetkých žiakov a rodičov, ktorí sa rozhodujú nad výberom povolania/strednej  školy a majú záujem o štúdium v študijných alebo učebných odboroch.

            Program:   1. Otvorené hodiny teoretického a praktického vyučovania /odborné učebne teoretického

                                  a praktického vyučovania/           

                               2. Turnaj v stolnom tenise„ žiaci SOŠ  verzus žiaci ZŠ„

            Pri výbere školy neváhaj....vyber si našu školu......

            PREČO?

            Príď a uvidíš !!!!

            BENEFITY: 

            zrekonštruované priestory, moderné učebne, telocvičňa, moderná posilňovňa, exkurzie, duálne vzdelávanie, ušetríš peniaze a čas, ľudskosť.....

            Keď sa chcete dozvedieť viacej o našej škole  klik na tento link:  Prezentacia_2023.ppsx

          • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

            16. 12. 2023

            Riaditeľstvo Strednej odbornej školy techniky a služieb, SNP 607, Dobšiná po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Rožňave, oznamuje žiakom, rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že z dôvodu zvýšeného výskytu vírusových ochorení bude prerušená prevádzka a vyučovací proces v  škole v čase od 18.12.2023 (pondelok) do 22.12.2023 (piatok).  Vyučovanie začne po vianočných prázdninách  8.1.2024 ( pondelok )

             

          • Študenti SOŠ v Dome seniorov

            14. 12. 2023

            Je čas adventu  a my sme nezabudli na našich  seniorov a už po druhý krát  v tomto šk. roku žiaci spolu s pedagógmi SOŠ techniky a služieb v Dobšinej  navštívili Dom seniorov v Rejdovej dňa 12.12 2023. Minulý šk. rok v  októbri   sme nadviazali prvý kontakt s týmto zariadením.  

             Aby bolo veselo, pripravili sme bohatý kultúrny program, ktorý zožal úspech.

             Naši žiaci  Pavol Kotlár a Róbert Gono hrali na harmonikách, Kristína Papsonová  na husliach a nechýbala ani fujara, na ktorej hral pán Ing.  Viliam Husár.  Atmosféra bola výborná, nálada sa stupňovala , niektorí mali na tvári úsmev, iní slzy dojatia, no boli aj takí, ktorí tancovali.   Na záver sme si spoločne  zaspievali pieseň Vianoc – Tichú noc a rozdali drobné darčeky. Lúčili sme sa s  prianím znovu sa stretnúť.