• CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

            16. 12. 2023

            Riaditeľstvo Strednej odbornej školy techniky a služieb, SNP 607, Dobšiná po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Rožňave, oznamuje žiakom, rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že z dôvodu zvýšeného výskytu vírusových ochorení bude prerušená prevádzka a vyučovací proces v  škole v čase od 18.12.2023 (pondelok) do 22.12.2023 (piatok).  Vyučovanie začne po vianočných prázdninách  8.1.2024 ( pondelok )

             

          • Študenti SOŠ v Dome seniorov

            14. 12. 2023

            Je čas adventu  a my sme nezabudli na našich  seniorov a už po druhý krát  v tomto šk. roku žiaci spolu s pedagógmi SOŠ techniky a služieb v Dobšinej  navštívili Dom seniorov v Rejdovej dňa 12.12 2023. Minulý šk. rok v  októbri   sme nadviazali prvý kontakt s týmto zariadením.  

             Aby bolo veselo, pripravili sme bohatý kultúrny program, ktorý zožal úspech.

             Naši žiaci  Pavol Kotlár a Róbert Gono hrali na harmonikách, Kristína Papsonová  na husliach a nechýbala ani fujara, na ktorej hral pán Ing.  Viliam Husár.  Atmosféra bola výborná, nálada sa stupňovala , niektorí mali na tvári úsmev, iní slzy dojatia, no boli aj takí, ktorí tancovali.   Na záver sme si spoločne  zaspievali pieseň Vianoc – Tichú noc a rozdali drobné darčeky. Lúčili sme sa s  prianím znovu sa stretnúť.  

             

          • Botanická záhrada

            11. 12. 2023

            Dňa 6.12. 2023 sa žiaci SOŠ techniky a služieb Dobšiná zúčastnili exkurzie v Košiciach. Pri nastupovaní do autobusu  pedagogickí pracovníci rozdávali všetkým žiakom salónky. Žiaci boli rozdelení do troch skupín. Po príchode do Košíc nasledoval rýchly presun do Technického múzea,  RTVS a do Botanickej záhrady. Po zanechaní krátkeho odkazu v knihe návštev, dostali žiaci asi dve hodinky voľnosti. Väčšina z nich si to namierila do pešej zóny na vianočné trhy, kde bola možnosť niečo drobné nakúpiť, ochutnať, a tak trochu predčasne sa naladiť na najkrajšie sviatky v roku, ktoré nám už klopú na dvere. Domov sa odchádzalo za sprievodu hudby, spevu a dobrej nálady.

          • Duševné zdravie a kyberšikanovanie

            6. 12. 2023

            Duševné zdravie v školách nie je téma, ktorú by sme potrebovali zaviesť do škôl, lebo nevieme, čo s voľným časom. Stáva sa nevyhnutnosťou, aby sme zabránili ľudským tragédiám v budúcnosti. Preto aj tento školský rok spolupracujeme s Centrom poradenstva a prevencie v Rožňave s pani Mgr.  Banďošovou, ktorá nám pravidelne robí odbornú osvetu.

            Prevencia  kyberšikanovania  a duševného zdravia žiaka je východiskom uspokojenia ich potrieb. Veľkou mierou k ich uspokojeniu môže prispieť učiteľ, ako aj jednotliví členovia školského zboru.  Naším spoločným cieľom je lepšia príprava mladých ľudí na kvalitný život. Zároveň, pomocou preventívnych opatrení, máme za cieľ hovoriť  o duševných poruchách a ťažkostiach a zamedziť  násilnému správaniu v školách.

          • Hygiena rúk a prenosné ochorenia

            4. 12. 2023

            Dňa 30.11.2023 sa uskutočnila  na našej škole odborná prednáška Hygiena rúk a prenosné ochorenia Žiakom boli poskytnuté dôležité informácie ohľadom histórie a súčasnosti hygieny a dezinfekcie rúk. Dozvedeli sa ako majú vyzerať  čisté ruky ale aj kde sa robia chyby v oblasti hygieny a dezinfekcie rúk. Prednáška bola prínosom pre žiakov. Na záver prednášky žiaci realizovali praktické umývanie rúk –dezinfekciu, ktoré bolo skontrolované pod fluorescenčným svetlom.

            Ďalšia prednáška  bola  o prevencii prenosných chorôb. Pohlavné choroby sú infekčné ochorenia, ktoré sú prenášané pohlavným stykom alebo inými sexuálnym kontaktom. Mnohé sexuálne prenosné ochorenia sa dajú liečiť, no môžu ohroziť zdravie i život ak sa zanedbávajú, prípadne úplne ignorujú. Tieto závažné ochorenia si vyžadujú liečbu.  Pri včasnej diagnostike pohlavne prenosných chorôb je vo viacerých prípadoch možná liečba, preto netreba odkladať vyšetrenie pri akomkoľvek podozrení.

            Neustála edukácia je dôležitou súčasťou neustálej   prevencie.