• Šikanovanie, Kyberšikanovanie

            26. 3. 2023

            PREVENCIA

            !!! NIKDY NIE JE NESKORO !!!

             

            Internet ako technológia, ktorá sa stala dostupnou takmer pre každého, priniesla nové možnosti komunikácie, šírenia informácií, trávenia voľného času, ale aj foriem agresivity. Rovnako ako pri iných formách šikanovania, aj kyberšikanovanie je opakované a zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať niekomu, ponižovať ho, zraniť.  Je teda jednou z foriem šikanovania, kde páchateľ využíva pri svojej činnosti moderné technológie (počítač, internet, mobilný telefón,  a pod.) a svoje útoky realizuje vo virtuálnom priestore s využitím rôznych služieb ako sú email, Skype, Viber, WhatsApp, Snapchat), čet, diskusné fóra, sociálne siete, stránky na zverejňovanie fotografií a videí, blogy, SMS správy, telefonáty).

            Prevencia kyberšikany, sem  patria všetky aktivity, ktoré predchádzajú vzniku problému. Ide hlavne o motivovanie žiaka k prispôsobeniu jeho správania hodnotám a postojom spoločnosti.

             Aj naša škola sa snaží o túto prevenciu a počas celého školského roka máme niekoľko prednášok a  aktivít,  ktoré  nám chodí odprezentovať pani Mgr. Banďošová z Centra poradenstva a prevencie v Rožňave a dve prednášky na tieto témy sme zrealizovali aj v mesiaci marec. Hlavnú pozornosť venujeme  prevencii a eliminácii, výchovným a vzdelávacím aktivitám a hlavne sa snažíme pozitívne ovplyvňovať žiakov .

        • Svetový deň vody/ 22. marca
          • Svetový deň vody/ 22. marca

            22. 3. 2023

            Svetový deň vody je každoročným dňom Organizácie Spojených národov , ktorý sa od roku 1993 každoročne koná 22. marca a zameriava sa na dôležitosť sladkej vody.

             

            Dnes 22. marca sme na  našej škole venovali pozornosť tejto téme. Snažíme sa spolužiakom a pedagogickým pracovníkom poukázať na význam a dôležitosť sladkej vody.  Spolužiaci si vytvorili  plagáty na túto tému, ktoré sme vystavili  na nástenke.

             Na chodbe našej školy sme pripravili lavice, na ktoré sme umiestnili džbány s vodou a poháre. Predseda žiackej školskej rady Lukáš Wágner si pripravil prednášku o význame pitnej vody.  Po prednáške sme si pripili na ozajstné zdravie.

             

            ŽŠR