• Európsky týždeň boja proti drogám

            28. 11. 2022

            Európsky týždeň boja proti drogám pripadá každoročne na 3 novembrový týždeň.

            Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti užívaniu návykových látok. Okrem zdravotných následkov prináša užívanie návykových látok  značné sociálne straty jednotlivcom i celej spoločnosti.

            Aby sa predchádzalo takýmto návykom už v mladom veku, rozhodli sme sa na našej škole urobiť rôzne aktivity vo forme prednášok a súťaží vo výrobe plagátov. Do súťaže sa zapojili žiaci všetkých ročníkov. Najkrajšie plagáty boli odmenené vecnými cenami. Dúfame, že aspoň takou aktivitou zabránime užívaniu návykových látok nielen na našej škole, ale aj v širšom okolí.

          • Riaditeľské voľno

            17. 11. 2022

            Riaditeľ školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

            u d e ľ u j e

            žiakom Strednej odborenej školy techniky a služieb, SNP 607, Dobšiná

            riaditeľské voľno na deň 18. novembra 2022 z prevádzkových dôvodov.

            Vyučovanie bude pokračovať dňa 21.11.2022 pondelok.

        • Halloween  2022
          • Halloween 2022

            7. 11. 2022

            Halloween je pomenovanie pre predvečer významného sviatku Samhain, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov. Zostal významným sviatkom aj po prieniku kresťanstva na toto územie. Duchovenstvo malo záujem, aby sa pôvodne pohanský sviatok,  zmenil na oslavu sviatku Všetkých svätých , ktorý sa oslavuje  31. októbra.

            Tento sviatok sme chceli priblížiť aj po prvý krát na našej škole, dňa 27.10. 2022. Žiaci si vyzdobovali triedy, vyrezávali z tekvíc rôzne figúry, vyrábali si masky a ochutnávali koláčiky, ktoré im pripravili pedagogickí pracovníci. Ukončili  sme to sprievodom do telocvične, kde bolo vyhodnotenie všetkých súťaží a nakoniec nasledovala „Halloweenská zábava.“ Počas celého dňa panovala výborná nálada, kde veľmi pekne spolupracovali všetci žiaci a pedagogickí pracovníci.

        • Október- mesiac úcty k starším
          • Október- mesiac úcty k starším

            7. 11. 2022

            Mesiac október je mesiacom úcty k starším.  Starší ľudia si zaslúžia úctu, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším. 

            Pri tejto príležitosti naša škola  pripravila našim drahým spoluobčanom, ktorí sú umiestnení v Domove seniorov v Rejdovej, krabičky šťastia  a pestrý kultúrny program. Keď sme vošli do spoločenskej miestnosti, už vo dverách sme spozorovali zvedavé pohľady a na tvárach seniorov sa  postupne vyčaril  úsmev. Hneď ako žiaci rozbalili hudobné nástroje a  zazneli prvé tóny, niektorí vstali a začali tancovať, iní zase tlieskali a veselo si pospevovali. Na záver naši žiaci odovzdali krabičky šťastia a poďakovali sa. Atmosféra bola veľmi príjemná, a my sme odchádzali s dobrým pocitom.

          • Besedy s odborníčkami z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

            7. 11. 2022

            V mesiaci október sme pre žiakov pripravili dve odborné  besedy.

             Témy boli:

            1.  Drogy 

            2.  Zdravý životný štýl

            Odborní pracovníci  z RÚVZ našim študentom okrem odbornej  prednášky  ponúkli aktivitu -  meranie oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu u fajčiarov pomocou prístroja spirometer.

            Cieľom prednášky  bolo poukázať na pozitívny prínos skoncovania s cigaretami a povzbudiť študentov, aby prestali fajčiť a ponúkli fajčiarom  návody, odporúčania , ktorými  môžu  zvýšiť šance na  odvykanie si od nikotínu.

            Druhé prednáška sa viedla v duchu  ako zamedziť obezite a ako sa správne starať o svoje telo a zdravie

            Vznik obezity najviac ovplyvňuje primárna príčina, ktorou je nesprávna výživa. Obezita svojimi komplikáciami skracuje dĺžku života a negatívne ovplyvňuje jeho kvalitu. Vhodne zvolená strava má význam pri prevencii a liečbe mnohých ochorení. Zdravie pozitívne ovplyvňuje vyvážená a pestrá strava, pridávanie ovocia a zeleniny do každého jedla. Okrem odbornej prednášky, si  študenti za pomoci prednášateliek vypočítavali  svoj vlastný  BMI index, je to index telesnej hmotnosti a je to nástroj na meranie obezity.  Aj takýmto spôsobom si študenti mohli urobiť pravdivejší  obraz o svojom zdravotnom stave, lebo zdravie je ovplyvnené  naším životným štýlom až z 80 percent.