• Moja kariéra
          • Moja kariéra

            20. 10. 2022

            17.10.2022 sa študenti  končiacich ročníkov IV. A a III.B zúčastnili besedy s nadpráporčíčkou Miroslavou Vermešovou , ktorá prišla so svojimi kolegami prezentovať prácu profesionálnych vojakov. Npr. Ivan Bernáth bol študentom našej školy a pôvodne skončil ako mechanik elektrotechnik, ale zamestnal sa ako profesionálny vojak. Odbornosť, ktorú získal v škole,  mu len pomohla pri budovaní svojej vojenskej kariéry. Študenti so záujmom počúvali a v závere sa rozprúdila čulá diskusia, do ktorej sa zapojili aj dievčetá – budúce obchodné pracovníčky. Dozvedeli sa, že najbližšie regrutačné stredisko je v Košiciach a po úspešnom absolvovaní maturitný / záverečných skúšok sa môžu doň prihlásiť a začať kariéru profesionálneho vojaka.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

            19. 10. 2022

            Slovenský Červený kríž každoročne organizuje kampaň „Študentská kvapka krvi.“ Kampaň potrvá od októbra do novembra. 


            Tvárami kampane sú mladí ľudia – dobrovoľníci SČK, ktorí sa pomocou hashtagov #nemajlenkecy a #nebudodveci prihovárajú svojim rovesníkom – študentom rôznych odborov.

            Cieľom kampane je rozšíriť rady pravidelných darcov krvi a získať prvodarcov z radov nielen mladých študentov.

            Aj naša škola SOŠ techniky a služieb v Dobšinej prijala výzvu a zorganizovala v spolupráci so ŽŠR  kampaň, ktorá odštartuje 15. novembra a končí 25. novembra.

            Budeme radi, ak sa do kampane zapojí čo najviac našich študentov, prvodarcov, a takto spoločne budeme vedieť pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

        • Boli sme v divadle...
          • Boli sme v divadle...

            9. 10. 2022

            Hodiny dejepisu a slovenského jazyka a literatúry sme učili netradične – zážitkovo. 6.10.2022 sme zorganizovali pre žiakov školy literárno-historickú exkurziu v okresnom meste Rožňava. Prvá hodina bola venovaná histórii mesta a významným osobnostiam, ktoré študovali na nemeckom Gymnáziu v Rožňave. Poukázali sme na osobnosť P.J. Šafárika, ktorý začal študovať na maďarskom Gymnáziu v Dobšinej a pokračoval v Rožňave. V obidvoch budovách sú školy, a tá dobšinská je naša škola odborného výcviku na Zimnej ulici. Boli sme aj na Veži v Rožňave a pripomenuli si jej históriu. Vrátili sme sa v čase do 16. storočia a pripomenuli si protiturecké boje na Slovensku.

            2 hodiny literatúry sme strávili v budove OKC v divadelnej sále. Herci divadla ACTORES nás vtiahli do deja divadelnej hry Profesor, ktorú napísal Jeremy Dyson a zrežírovala T. Masniková. Bola to komédia na zamyslenie, povedali študenti. Výhodou divadla je, že obsah vnímame viacerými zmyslami a máme intenzívnejší estetický, citový zážitok. Žiaci vnímali činnosť hercov, repliky, kulisy, výstupy a dejstvá.

            Študentom sa zážitkové formy učenia veľmi páčili, tešia sa na nové hodiny.