• Oznam

            10. 12. 2020

            Riaditeľstvo Spojenej školy oznamuje, že prevádzka Tri ruže bude od 11.12.2020 (piatok) zatvorená až do odvolania. 

          • Oznam

            9. 12. 2020

            Riaditeľstvo SOŠ techniky a služieb Dobšiná oznamuje žiakom a zákonným zástupcom, že riadna forma vyučovania sa začína dňa 11.1.2021 o 7.45 hodine.

            Žiak sa dostaví na vyučovanie s platným negatívnym testom a vyhlásením o bezinfekčnosti.

            / Tlačivo o bezinfekčnosti si vyzdvihnite v budove školy./

            Bližšie pokyny k testovaniu škola upresní.

          • Dôležitý oznam !!!

            11. 10. 2020

            Z rozhodnutia ministra školstva SR sa od 12.10.2020 zavádza na stredných školách dištančná výučba čo znamená, že od pondelka žiaci ostávajú doma.   Žiadame všetkých žiakov, aby boli v kontakte so svojimi triednymi učiteľmi a sledovali školskú  stránku, kde sa vždy dozviete aktuálne informácie!

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

            9. 10. 2020

               Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Tohto roku sa aj naša Stredná odborná škola techniky a služieb  sa zapojila do tejto  kampane. Naše žiačky dňa 18. septembra 2020  sa snažili o vyzbieranie čo najväčšej sumy  aby sme podporili úniu nevidiacich a slabozrakých.

            Za každú finančnú podporu ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí  podporili túto zbierku v Dobšinej.

          • Oznámenie o zmene názvu

            9. 9. 2020

            Rozhodnutím Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o zmene názvu Strednej odbornej školy ako organizačnej zložky Spojenej školy Zimná 96, Dobšiná sa  s platnosťou od 1. septembra 2020 mení názov školy na Stredná odborná škola techniky a služieb, Zimná 96, Dobšiná.

          • Pokyny pre šk. rok 2020/2021

            26. 8. 2020

             

            Vážení rodičia

            2.9.2020 nastúpia Vaše deti späť do škôl. Situácia okolo Covid 19 si vyžiadala aj niekoľko povinností pre Vás. Preto Vás žiadam o dôkladné preštudovanie si pokynov hlavného hygienika SR ako aj ministra školstva SR.  

            Zákonný zástupca

            • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do strednej školy a pri odchode žiaka zo strednej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).
            • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky. Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej strednej školy na školský rok 2020/2021.
            • Predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy čestné prehlásenie (príloha č. 4) alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 5). 

            V prípade, že má u svojho dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy. Ak ide o plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne.

            Prílohy:

            Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx

            zdravotny_dotaznik_a_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx

             

          • Hodnotenie žiakov v čase mimoriadnej situácie

            14. 5. 2020

            Hodnotenie žiakov Spojenej školy, Zimná 96, Dobšiná v  organizačných zložkách Gymnázium, SNP 607, Dobšiná a Stredné odborná škola, Zimná 96, Dobšiná v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 je spracované podľa usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na hodnotenie žiakov strednej školy, odborného učilištia a praktickej školy v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 20.4.2020 a schválená pedagogickou radou dňa 28.4.2020.

            Hodnotenie žiakov v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020.

             

            Smernica na hodnotenie žiakov v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 je spracovaná podľa usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na hodnotenie žiakov strednej školy, odborného učilištia a praktickej školy v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 20.4.2020.

             

            Základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania:

            ● zabezpečiť objektívnosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,

            ● sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,

            ● akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

             

            Zásady hodnotenia

            1.V čase mimoriadnej situácie hodnotenie a klasifikácia nemôžu byť zhoršené na základe nesplnenia požiadaviek na domácu prípravu a dištančného vzdelávania z objektívnych príčin.  Za objektívne príčiny považujeme nevyhovujúce technické podmienky zabraňujúce samoštúdium žiaka prostredníctvom elektronickej komunikácie s učiteľom alebo zdravotné problémy žiaka. Povinnosťou zákonného zástupcu  neplnoletého žiaka a povinnosťou plnoletého žiaka je bezodkladne oznámiť túto skutočnosť triednemu učiteľovi. Povinnosťou triedneho učiteľa je informovať vyučujúcich daného žiaka o tejto skutočnosti.

            2. Ak žiak neplní úlohy dištančného vzdelávania a domácej prípravy, povinnosťou vyučujúceho je o tejto skutočnosti informovať triedneho učiteľa, ktorý následne kontaktuje zákonného zástupcu žiaka, resp. plnoletého žiaka, s ktorým prekonzultuje dôvody neplnenia si povinností. Ak aj napriek tomu si žiak naďalej neplní úlohy dištančného vzdelávania a domácej prípravy, triedny učiteľ oznámi túto skutočnosť vedeniu školy. Vedenie školy písomne vyzve zákonného zástupcu, resp. plnoletého žiaka na oznámenie dôvodu neplnenia povinností a upozorní na možné dôsledky.

            3. Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia, a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie má mať značne individualizovaný charakter, zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka a prihliadať na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.

            Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa akceptujú osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas prerušeného vyučovania v školách.

            4. Všetky vyučovacie predmety budú v záverečnom hodnotení klasifikované tak ako doteraz.
            V predmetoch Etická výchova,  Telesná a športová výchova sa na vysvedčení a katalógovom liste uvedie absolvoval/neabsolvoval.

            5. Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa zohľadní aj sebahodnotenie žiaka.

            6.Témy z učebných plánov, ktoré nie je možné odučiť dištančnou formou,  sa odučia začiatkom nového školského roka a budú nahradené témami z vyššieho ročníka
            po prekonzultovaní v predmetových komisiách. Po ukončení mimoriadnej situácie škola následne v prípade potreby vypracuje stručnú správu o priebehu výučby a hodnotenia
            na základe zápisníc z predmetových komisií a priloží ju ako prílohu ku školskému vzdelávaciemu programu.

            Získavanie podkladov na hodnotenie

            1.Komunikácia medzi vyučujúcim a žiakom sa realizuje elektronicky prostredníctvom portálu Edupage, mailovou komunikáciou, prostredníctvom sociálnych sietí, aplikácií na online komunikáciu. Vyučujúci zadáva žiakom úlohy z jednotlivých vyučovacích predmetov podľa platného rozvrhu hodín. Vyučujúci zohľadní primeranú náročnosť, rozsah a formu
            pri zadávaní úloh. Určí  termín ich splnenia, resp. kontroly.

            2. Predseda predmetovej komisie zjednotí postup priebehu výučby a hodnotenie žiaka, presun učiva medzi ročníkmi s členmi PK.

            3. Do hodnotenia 2. polroka sa odporúča  prihliadať:

            · predovšetkým na známky z 1.polroka a na známky získané pred mimoriadnou situáciou,

            · na známky získané počas prerušeného vyučovania,

             · na sebahodnotenie žiaka.

            Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov počas prerušeného vyučovania získava učiteľ najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, online testy, online skúšanie, písomné skúšky, tematické práce, samostatné praktické práce a plnenie dištančných úloh, spracovaných žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka. Kritériá hodnotenia danej úlohy oznámi vyučujúci vopred pri jej zadávaní.

            3. Povinnosť realizovať predpísané písomné práce vyplývajúce z výkonového štandardu štátneho vzdelávacieho programu  sa v čase mimoriadnej situácie ruší.

            4. Po obnovení vyučovania sa odporúča v školách písomné a ústne skúšanie nerealizovať najmenej dva týždne od nástupu žiakov do školy, v prípade žiakov posledných ročníkov štúdia najmenej jeden týždeň.

            Pedagogická rada

            1. Hodnotiaca pedagogická rada sa v priebehu prerušeného vyučovania v školách nekoná.

            2. Ak termín klasifikačnej pedagogickej rady pripadne na obdobie prerušeného vyučovania
            v školách, náhradný termín klasifikačnej pedagogickej rady bude najneskôr do dvoch týždňov od obnovenia vyučovania v školách. V prípade, že sa vyučovanie v školách neobnoví
            do 15.6., riaditeľ zabezpečí konanie pedagogickej rady elektronicky (napr. per rollam) tak, aby žiaci mohli dostať vysvedčenie v riadnom termíne.

            Postup do vyššieho ročníka

            1. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t.j. nemôže opakovať ročník okrem prípadov, uvedených v bode 2 a 3.
            2. V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť
              pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku, a dosiahli neuspokojivé výsledky
              za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace
              po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.
            3. V čase mimoriadnej situácie žiaci, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú
              z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.

             

             

             

             

            V Dobšinej, 28.4.2020                                                          Mgr. Ondrej Dovalovský

            riaditeľ  školy

          • Dôležitý oznam - Prerušenie vyučovania

            29. 3. 2020

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling podľa ustanovenia § 3 ods.8 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. MŠVVaŠ SR, na základe rozhodnutia hlavného hygienikaa záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochoreniavyvolané novým koronavírusom COVID-19 opatrením z 24.3.2020 prerušuje vyučovanie naškolách a školských zariadeniach SR v období od 30. marca 2020 až do odvolania. 

          • Oznam

            26. 3. 2020

             

            Oznamujeme Vám, že:

            • Škola ostáva naďalej zatvorená až do odvolania, štipendiá sa pošlú poštou

            • Externé maturity a písomná časť internej maturity sa rušia. Termín interných maturít bude do 30. júna podľa vývinu situácie.

            • Prihlášky na SŠ bude možné podať do 15. mája, bez potvrdenia lekára. Prijímačky na SŠ sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020.

          • Usmernenie k prevencii šírenia koronavírusu

            9. 3. 2020

            Informácie o opatreniach, ktoré sú potrebné ku zamedzeniu rizika infekcie koronavírusom a ostatných respiračných ochorení sú uvedené na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá je priebežne aktualizovaná a je základným relevantným dokumentom pri postupoch v súvislosti s koronavírusom.

             

            Pre žiakov, ktorí sa vrátili z oblastí, ktoré sú potvrdené, na základe pokynu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a Ministerstva školstva Slovenskej republiky, odporúčame zákonnému zástupcovi žiaka, resp. žiakovi, sledovanie zdravotného stavu v domácom prostredí t.j. dobrovoľnú domácu izoláciu mimo kolektívu. V takomto prípade žiak, resp. zákonný zástupca, telefonicky kontaktuje príslušného všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý navrhne ďalší postup. Apelujeme na rodičov, aby neposielali deti s príznakmi ochorenia do školy.

          • Týždeň vedy a techniky

            11. 12. 2019

            V týždni vedy a techniky zorganizovali učitelia odborných  predmetov Ing. Husárová a Mgr. Ďurajová  exkurzie v predajniach  v meste Dobšiná  so špecializovaným  sortimentom zamerané na murárske a strojárske potreby. V týchto predajniach sa žiaci oboznámili  a produktami, ktoré sú dostupné na trhu ale aj s novinkami, ktoré uľahčia alebo zlepšia kvalitu práce. Sme veľmi radi, že v predajniach sme dostali odborný výklad k tovaru  a rozšírili sme si obzor o ďalšie nové výrobky a skúsenosti. Týchto  exkurzií sa zúčastnili žiaci z učebného odboru strojný mechanik a žiaci dvojročného štúdia strojárska výroba a stavebná výroba. Veríme, že sme  aj takýmto spôsobom spestrili žiakom vyučovanie odborných predmetov.

          • Odborná prednáška John Guest na SOŠ Kukučínova v Košiciach.

            3. 12. 2019

            Dňa 2.12.2019 sme sa so žiakmi I.A a II.B  triedy zúčastnili odborného školenia, ktoré bolo venované  najmodernejšiemu sortimentu z produkcie firmy John Guest, ktorá sa venuje výrobe  ventilov, trubiek a hadíc  pre rôzne odvetvia priemyslu. Ich filozofiou je prinášať zákazníkom výrobky  vysokej kvality. Rada výrobkov ktorú prezentovali, bola venovaná nástrčnému spojovaciemu systému, vytváraniu rôznych  variant  prechodov a  testovacím zariadeniam. Ich prioritou je  montovanie a demontovanie  spojok bez použitia náradia, čo je u iných výrobcov  zatiaľ nemožné. Veríme, že aj takéto odborné školenia pomôžu našim žiakom rozšíriť si  vedomosti  o najmodernejšie výrobky a techniky, ktoré v dnešnej dobe napredujú veľmi rýchlo.

          • Násilie na ženách

            3. 12. 2019

            Dňa 29.11.2019 sa na našej škole SOŠ Dobšiná, uskutočnila prednáška s odborníkom z Policajného zboru. Prednáška bola venovaná žiačkam našej školy, kde  sa preberalo násilie v domácnostiach na ženách. Žiaľ, toto násilie  dochádza často  medzi  najbližšími osobami a má  silný dopad na celú rodinu. Ide hlavne o opakované  násilie, ponižovanie  citové ale aj fyzické.

            Odborník v danej problematike  vysvetlil žiačkam, aké sú znaky domáceho násilia, ako môžu pomôcť obeti a ako majú konať  proti  násiliu. Tieto informácie sú veľmi užitočné, aby dievčatá vedeli  v budúcnosti reagovať a vyhľadať odbornú pomoc a  odborné poradne. Ochrana a bezpečnosť   obeti postihnutej násilím  je najdôležitejším cieľom každej pomoci, ktorá je ponúknutá. 

          • Regionálny úrad národného zdravotníctva

            29. 11. 2019

            Podpora zdravia obyvateľov  znevýhodnených komunít ( hygiena tela, vlasov, prevencia infekčných ochorení, bezpečnosť doma i v škole).

            Dňa 26.9.2018 sa na našej škole uskutočnila  beseda spojená s pútavou prezentáciou a odborným výkladom. Téma bola  vybratá z ponuky úradu z oblasti prevencie a rozširovania si nových informácií v podpore zdravia obyvateľov znevýhodnených komunít. Znevýhodnené komunity sú skupiny obyvateľov, ktoré z rôznych objektívnych a subjektívnych príčin nemajú rovnaký prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, zamestnanosti  a k ďalším oblastiam spoločenského života. Jednou z priorít verejného zdravotníctva je znižovať nerovnosti v zdraví. Toto úsilie je realizované najviac na  ohrozené skupiny populácie, t.j. skupiny v ktorých zdrojom nerovností môžu byť rozdiely etnické, sociálne, vekové.

            Besedy sa zúčastnili študenti prvých ročníkov, počúvali so záujmom a rozprúdila sa aj živá diskusia. Ich reakcia na tému bola asi taká, že sme to počuli stokrát...  dúfame, že mnohé poznatky si zoberú k srdcu a tým sa naplní krédo prevencie.

            Hlavným cieľom prednášky bolo iniciovanie  k zabezpečeniu nových a prehĺbeniu už známych informácií, aby sa dosiahlo  trvalé zlepšenie zdravotného stavu  obyvateľov.