• Svetový deň duševného zdravia a svetový deň potravy

            18. 10. 2018

            Dňa 10.10. 2018 sme na našej škole privítali pani Mgr. Lengovú z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorá pravidelne navštevuje našu školu a odborne našim žiakom prezentuje témy, ktoré sú v danom mesiaci aktuálne z hľadiska zdravia, prevencie a životného štýlu.

            V mesiaci október sme pre študentov vybrali témy: „Svetový deň duševného zdravia a Svetový deň potravy.“

             Cieľom prvej prednášky bolo zvýšiť povedomie o otázkach duševného zdravia a mobilizovať úsilie na podporu duševného zdravia. Tento deň poskytuje príležitosť hovoriť o tom, čo je ešte potrebné urobiť, aby sa starostlivosť o duševné zdravie stala realitou pre ľudí. Zároveň upriamuje pozornosť na to, že duševné zdravie je pre človeka veľmi dôležité a preto by sa mu mala venovať rovnaká pozornosť a starostlivosť ako zdraviu telesnému.

            Cieľom tohtoročného dňa duševného zdravia je upriamiť pozornosť na problémy, ktorým mládež a mladí dospelí v súčastnej dobe čelia a začať verejnú diskusiu o tom, čo potrebujú, aby mohli vyrastať zdraví, šťastní a odolní. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú deti nútene vyrovnať sa s mnohými traumami dnešnej doby, sú konfrontované LGBTQ komunity, etnické menšiny a v dobe internetu sa rozmáha i kyberšikana. 

            Po prvej prednáške po ktorej nasledovala prestávka sme pokračovali v téme „Svetový deň potravy.“

              Ide o jeden z medzinárodne uznávaných dní podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku, či dostupnosti potravín vo svete.

            Aj keď v niektorých krajinách ide najmä o boj proti hladu a v iných o rozhodovanie o nových technológiách pri produkcii potravinových surovín a produktov, spoločným menovateľom je dopad potravinových politík na zdravie. Ich nedostatok a nedostatočná kvalita na jednej strane, konzumný spôsob života a mrhanie na strane druhej majú fatálne následky na zdravie.

            Táto téma bola venovaná hlavne nezdravému konzumovaniu potravín a energetických nápojov v spojení so zdravím. Vybranou prednáškou sme chceli upozorniť žiakov na nebezpečenstvo zdravotných problémov, ktoré sa môžu prejaviť v budúcnosti ak sa nezmenia ich stravovacie návyky a premýšľať nad vhodným výberom potravín a nápojov, ktoré prinesú telu úžitok a energiu.

            Veríme, že tieto témy rozšírili všeobecný rozhľad žiakov.

          • Podpora zdravia obyvateľov znevýhodnených komunít ( hygiena tela, vlasov, prevencia infekčných ochorení, bezpečnosť doma i v škole).

            12. 10. 2018

            Regionálny úrad národného zdravotníctva

            Dňa 26.9.2018 sa na našej škole uskutočnila  beseda spojená s pútavou prezentáciou a odborným výkladom. Téma bola  vybratá z ponuky úradu z oblasti prevencie a rozširovania si nových informácií v podpore zdravia obyvateľov znevýhodnených komunít. Znevýhodnené komunity sú skupiny obyvateľov, ktoré z rôznych objektívnych a subjektívnych príčin nemajú rovnaký prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, zamestnanosti  a k ďalším oblastiam spoločenského života. Jednou z priorít verejného zdravotníctva je znižovať nerovnosti v zdraví. Toto úsilie je realizované najviac na  ohrozené skupiny populácie, t.j. skupiny v ktorých zdrojom nerovností môžu byť rozdiely etnické, sociálne, vekové.

            Besedy sa zúčastnili študenti prvých ročníkov, počúvali so záujmom a rozprúdila sa aj živá diskusia. Ich reakcia na tému bola asi taká, že sme to počuli stokrát...  dúfame, že mnohé poznatky si zoberú k srdcu a tým sa naplní krédo prevencie.

            Hlavným cieľom prednášky bolo iniciovanie  k zabezpečeniu nových a prehĺbeniu už známych informácií, aby sa dosiahlo  trvalé zlepšenie zdravotného stavu  obyvateľov.

          • OKTÓBER – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            12. 10. 2018

            „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa v oku, podľa vrások a bielych vlasov, keď ponára sa v rozhovore s deťmi do rokov, keď bol on mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi“.

            Jeseň, ktorej obdobím momentálne prechádzame, je až poeticky krásna. Nádherný čas, kedy sú stromy okolitých lesov odeté do pestrofarebných šiat a v diaľave už belejú končiare vrchov. Všetko je jasné, priezračné a čisté. Ostré slnečné lúče prerážajú chladné závany vetra a hladia naše tváre. Jeseň je naozaj krásna. A v jednom zo svojich mesiacov, ktorý sme nedávno začali, nám pripomína jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka.
            Je ňou úcta k starším. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Úcta k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými nás, ich deti. Úcta k naším otcom a k naším mamám. K naším prarodičom. Ku všetkým, ktorí si zodrali svoje ruky, aby naše zostali hladké a nepoškvrnené.
            Október je označovaný ako „mesiac úcty k starším“. Úcta k človeku je veľmi dôležitá a nielen v tomto mesiaci, ale počas celého roka. Úcta je prejav komunikácie medzi ľuďmi, pomoc, ak ju potrebuje, úcta by mala byť súčasťou každého života človeka.
            Každý malý chlapec bude raz aj dedko. Dedka všetci v úcte majú, dedko vie vraj všetko, píše sa v jednej básni. Nepochybujme, že niečo podobné platí aj pre ženy. Bolo by nedôstojné, aby sme zabúdali. Všetci raz budeme starí. Ale starší ľudia nie sú menejcenní. Sú krásni. Krásni vďaka svojej múdrosti. Prejavujme im úctu, pretože nám ešte vždy majú čo dať. Človek sa učí celý život. A najlepším učiteľom sú jeho najbližší. Rodina. Rodičia či starí rodičia.
                  Október je  mesiac, kedy si týchto ľudí a to, čo pre nás urobili, pripomíname. Nikdy na nich nesmieme zabudnúť. Nikdy. A nepripomínať si ich iba v jeden deň alebo v jeden mesiac, ale každý deň v roku.

          • KOMBINUJ A CHOĎ!

            11. 10. 2018

            Od 16. do 22. septembra 2018 sa konal Európsky týždeň mobility. Jeho cieľom bola propagácia zdravého životného štýlu /dochádzanie do školy pešo, na bicykli /, ochrana životného prostredia pre dnešnú mladú generáciu.

            Konal sa v znamení hesla „Kombinuj a choď!“ Podporili sme myšlienku výberu rôznych druhov dopravy tak, aby sa nimi bolo možné dostať do rôznych častí mesta, dediny, či prírody. Medzi ne patrila pešia a v našom prípade aj autobusová doprava. Pravidelnou linkou Rožňava – Poprad  sme sa odviezli do Stratenej, odkiaľ sme  pešo pokračovali cez Stratenský kaňon do Dobšinskej ľadovej jaskyni. Trasu sme vybrali po náučných chodníkoch, kde si žiaci mohli pozrieť informačné tabule zamerané na faunu a flóru slovenského raja. Žiakov sme upozornili na jej výnimočnosť a premenu. Dôraz sme kládli hlavne na ochranu životného prostredia, zníženie znečistenia a preťaženia, zlepšenie kvality života a zdravia.

          • Exkurzia žiakov SOŠ v evanjelickom kostole v Dobšinej

            18. 5. 2018

            Dňa 14.5.2018 v rámci predmetu občianska náuka, dejepisu a odborných predmetov sa žiaci našej školy zúčastnili exkurzie ev. kostola v Dobšinej. Hneď v úvode pred kostolom nás privítala p. Mgr. Anna Kavková, ktorá nám veľmi pútavo porozprávala o histórii kostola. Kostol je neskoro gotickou architektúrou v minulosti prestavanou.  V súčasnej podobe má pôdorys gréckeho kríža. Vo vnútri kostola nás zaujali vzácne stredoveké fresky. Freska, ktorá sa nachádza na ľavej strane víťazného oblúka patrí medzi najvzácnejšie a patrí nemeckej svätici HILDEGARDE z BINGENU.  Na pravej strane nás zaujal svätý HIERONYM, v rámci interiéru sme si pozreli drevenú kazateľnicu a potom  sme sa presunuli na  k dvojmanuálovému orgánu, ktorý bol nedávno zrekonštruovaný a na záver sme sa pozreli do sakristii, kde sa nachádza pamätná tabuľa pripomínajúca vpád Turkov do Dobšinej napísaná v latinčine a v starej nemčine. Exkurzia významne prispela k poznávaniu regionálnych dejín a sme radi, že takáto výnimočná pamiatka je súčasťou nášho mesta.   

          • Celosvetová anglická spoločnosť JOHN GUEST medzi žiakmi v SOŠ Dobšiná

            18. 5. 2018

            Anglická spoločnosť  JOHN GUEST je celosvetovo najväčším  výrobcom nástrčných spojok, ventilov, rúrok a hadíc z plastu pre rôzne priemyslové aplikácie. Firmu založil John Guest v roku 1960, ktorý ju veľa rokov riadil ako predseda a výkonný riaditeľ. Dnes jeho traja synovia pokračujú v práci svojho otca a udávajú smer pre úspešnú budúcnosť. Firemná skupina JOHN GUEST podporuje sieť distribútorov a obchodníkov vo viac ako 50 štátoch sveta.

             Na požiadanie prišli aj do našej školy dňa 10.mája 2018.  Prednáška bola určená  pre žiakov učebného odboru strojný mechanik a študijného odboru mechanik elektrotechnik.

            Školiteľom bol zástupca   spoločnosti  JOHN GUEST, ktorý oboznámil žiakov s novými výrobkami a taktiež veľmi odborne prezentoval spôsoby montáže podlahového vykurovania.

             Žiaci si tak mohli obohatiť svoje odborné vedomosti o nové technológie a zároveň vyskúšať materiály, ktoré sa   momentálne na trhu používajú. 

                                                                                                          Ing. Erika Husárová

          • Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

            15. 5. 2018

            Na našej škole sme v mesiaci apríl prizvali  pracovníčku z Regionálneho úradu zdravia,  aby našim žiakom odborne vysvetlila tematiku  o podpore zdravia ako je hygiena tela, vlasov, prevencia infekčných chorôb a iné témy spojené s touto tematikou. Beseda bola veľmi pútavá a bola spojená aj s prezentáciami k daným témam, kde spolu žiaci s pani Mgr. Lengovou preberali dané problémy a boli im vysvetlené otázky, ktoré žiaci  so záujmom kládli. Veríme, že takéto besedy budú prospešné pre žiakov a uvedomia si dôležitosť hygieny tela a duše, aby sa v budúcnosti nerozširovali rôzne nebezpečné infekčné choroby, ktoré sú hrozbou v dnešnej dobe hlavne v   sociálne znevýhodnených komunitách.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

            10. 5. 2018

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomenieme v nedeľu 13. mája.

            Byť mamou, či už fyzickou alebo duchovnou je najkrajšie povolanie v živote každej ženy. Toto poslanie je krásne a náročné zároveň.

            Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili!

            Ďakujeme našim mamách za ich lásku a obetavosť a prosíme, aby boli vždy naplnené dobrom, radosťou, nádejou.

          • Pripomenuli sme si 73 rokov od konca 2. svetovej vojny v Európe

            10. 5. 2018

            My študenti III.A triedy SOŠ sme si na hodine občianskej náuky  pripomenuli 73. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. Rozprávali sme sa, že druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939 útokom Nemecka na Poľsko. K Hitlerovmu Nemecku sa pridalo Taliansko a neskôr aj Japonsko. Proti takzvanej Osi sa združili spojenci - Veľká Británia, Francúzsko, Sovietsky zväz, USA a ďalšie krajiny. Odhaduje sa, že v 2. svetovej vojne zahynulo viac ako 50 miliónov ľudí, podľa niektorých zdrojov dokonca viac ako 70 miliónov ľudí. Milióny ľudí utrpelo zranenia a materiálne škody boli nevyčísliteľné. Príčinou vzniku vojnového konfliktu, počas ktorého sa bojovalo v Európe, Ázii i Afrike a do bojov sa zapojili aj občania Spojených štátov amerických, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a ďalších krajín, boli podľa historikov predovšetkým dôsledky Versaillskej zmluvy, uzatvorenej po 1. svetovej vojne, hospodárska kríza na prelome 20. a 30. rokov a nástup nacizmu v Nemecku.
                        Konštatovali sme, že pre európsky kontinent predstavuje ukončenie najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva 8. máj, pre celý svet je to  2. september 1945.

        • Veľké chvíle pre maturantov
          • Veľké chvíle pre maturantov

            3. 5. 2018

            Maturitné skúšky sa začali  v marci EČ a PFIČ ,v máji čaká maturantov PČOZ a ÚFIČ .            Aj naši študenti posledného ročníka IV.A triedy absolvujú skúšku dospelosti,  a preto sa svedomito pripravujú.  Súčasná maturita je zložitejšia, kladie dôraz na prepojenie teórie s praxou. Učitelia sa nezameriavajú len na teoretické vedomosti, ale ich aplikáciu v praxi. Študent musí ukázať, či vie rozmýšľať, správne používať informácie , hodnotiť dané skutočnosti a  prejaviť svoj názor.

             

          • Výstava poľovníckych trofejí

            9. 4. 2018

            Výstava poľovníckych trofejí patrí k prezentácií úspechov poľovníkov za kalendárny rok nielen v rámci jednotlivých poľovníckych združení, ale poľovníci o svojej činnosti informujú aj širokú verejnosť.

            So žiakmi našej školy sme si v pondelok 26.3.2018 prezreli veľmi peknú výstavu, ktorú organizovali poľovnícke združenia a Mestské lesy Dobšiná v spolupráci s mestom Dobšiná. Výstava sa konala v priestoroch KD Dobšiná. Žiakov hneď v úvode zaujali spreparované zvieratá, ktoré len tak často nevidíme.  V sále KD bolo veľké množstvo krásnych trofejí, ktoré  boli krásne naaranžované. Po celý čas sa nám venovali aj poľovníci, ktorí nás  odborne sprevádzali  celou výstavou. Svojím výkladom nás milo prekvapili, lebo sme sa dozvedeli  veľa zaujímavostí.   

          • Veľkonočná súťaž

            20. 3. 2018

            Veľkonočná súťaž

            S príchodom Jari a Veľkej noci sme sa opäť zúčastnili výstavky a zároveň súťaže Veľkonočných aranžmánov, ktorú organizovalo CVČ DM v KD Dobšiná. Do súťaže a výstavky, ktorá trvala od 19.03. – 21.03.2018  sa zapojili školy a školské zariadenia mesta Dobšiná.  Pedagógovia spolu so svojimi žiakmi vytvorili množstvo prekrásnych výrobkov. Porota  mala opäť neľahkú úlohu vybrať tie najkrajšie, nakoniec sa však zhodli na výsledku:

            1. Miesto – SOŠ, Zimná 96, Dobšiná

            2. Miesto – MŠ Dobšiná

            3. Miesto – Gymnázium  Dobšiná

            - týmto chceme poďakovať CVČ DM za vydarenú akciu, na ktorej sme svojou tvorbou mohli inšpirovať našu verejnosť.

                                                                                                          Bendíková

        • Marec mesiac kníh : „Čítanie úryvkov z kníh“
          • Marec mesiac kníh : „Čítanie úryvkov z kníh“

            20. 3. 2018


            Marec mesiac kníh : „Čítanie úryvkov z kníh“

            Čítanie kníh so sebou prináša veľké množstvo výhod, o ktorých mnohí ani netušia. Preto sme sa rozhodli, že my žiaci 4.ročníka si spoločne prečítame na hodine občianskej náuky úryvok z viacerých kníh. K čomu sme dospeli?

            Keď sa začítame do zaujímavého príbehu, zabudneme na problémy a starosti bežných dní.Kniha nám pomôže odpútať sa od napätia, uvoľniťsa, pokojne relaxovať. Počas čítania knihy sa často zoznamujeme s mnohými postavami, dozvedáme sa veľa o ich charakteristikách, aj o ich životoch. Precvičujeme si pamäť. Pri čítaní kníh sa dozvedáme množstvo informácií a nikdy nevieme, kedy sa nám môžu zísť. Získavame vďaka tomu prehľad v mnohých oblastiach, a to rozhodne nie je na škodu.

            Čítať by sme mali a na čítanie kníh by sme si pravidelne mali nájsť čas, pretože pre našu myseľ má čítanie kníh podobný účinok, ako pre naše telo cvičenie. Ak teda chceme mozog udržiavať v kondícii a fit, neváhajme siahnuť po dobrej knihe.

          • Výklad

            20. 3. 2018

            V rámci náboru žiakov základných škôl na SOŠ, Zimná 96, Dobšiná majstri OV zhotovili výklad na obchodnej prevádzke Alex Mix, SNP, Dobšiná , s ktorou spolupracujeme v rámci odborného výcviku. Výklad prezentuje študijné a učebné odbory našej školy, z ktorými sa môže i verejnosť oboznámiť.

          • Študenti SOŠ na odbornom školení firmy HANSGROHE v Košiciach

            6. 3. 2018

            Nemecká spoločnosť HANSGROHE, ktorá sa zaoberá výrobou kvalitných dizajnérskych produktov pre ekologické sanitárne technológie, uskutočnila prednášku na tému vysokokvalitné armatúry pre sprchy, vane, umývadlá a kuchyne. Prednáška sa konala v priestoroch COV pre stavebníctvo pri SOŠ technickej, Kukučínova 23 v Košiciach. Prednášky  sa zúčastnili aj naši  žiaci SOŠ, Zimná 96 Dobšiná,  prvého  ročníka učebného odboru strojný mechanik spolu s pedagogickým dozorom dňa 21.2.2018.

            Školiteľom bol zástupca   spoločnosti  Hansgrohe.

            Spoločnosť prezentuje nové trendy v sanitárnej technológii, ktoré vychádzajú z tradícií  vo vodoinštalácii. Žiakov zaujali nové armatúry, ktoré si mohli prezrieť a oboznámiť sa so spôsobom ich montáže. Po prednáške boli aj súťažné otázky, na ktoré  museli žiaci odpovedať a za každú správnu odpoveď boli odmenení vecnými cenami. Aj takou formou vzdelávania sa snažíme žiakov zaujať o nové výrobky, ktoré sú práve na trhu. 

          • Valentínska pošta

            16. 2. 2018

            Deň sv. Valentína je dňom zaľúbených, kedy dávame najavo svoje city a obdarúvame sa maličkosťami, ktoré nám vyčaria úsmev na tvári.

            Tento rok sa aj študenti SOŠ rozhodli osláviť tento sviatok prostredníctvom Valentínskej pošty, ktorú zrealizovali členovia žiackej školskej rady. Študenti mohli tak vyjadriť svoje city. Od 6.02.-14.02. mali možnosť vhodiť svoj odkaz do schránky, ktorá bola na to určená.

            Dievčatá  sa prejavili aj kreatívne pri tvorbe Valentínskych pozdravou.

             Valentínky - počas štvrtej hodiny boli odovzdané  majiteľom . Reakcie všetkých boli priaznivé a milé.

            Valentínska pošta teda mala  úspech a sme radi, že sa do nej zapojili študenti. Veríme, že o rok sa zapoja znova a v ešte väčšom počte.

                                                                                                                                           Žiacka školská rada

          • 75. výročie bitky o Stalingrad

            13. 2. 2018

            75.výročie bitky o Stalingrad

             

            08.02.2018 si žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka s veľkým záujmom pozreli film STALINGRAD.

            Boj o Stalingrad/ dnes Volgograd / sa stal symbolom obratu v 2. svetovej vojne. Pred 75 rokmi sa nemecké vojská prvýkrát ocitli v úlohe porazených. Do hrozivej bitky o Stalingrad sa v rokoch 1942 a 1943 zapojili milióny ľudí. Priamo na fronte sa odohrávali neľútostné krvavé boje, ktoré priniesli obrat vo vojne.

            Obeta hrdinských obrancov priniesla jasnú nádej na konečnú porážku nacistického Nemecka. Bitka o Stalingrad dodnes zostáva jedným z najdôležitejších bodov v histórii ľudstva keby sa to pred viac ako 75 rokmi Sovietom nepodarilo, náš svet by vyzeral úplne inak.

            Film nás zaujal tematikou vojny, nezmyselného zabíjania, ale aj nádejou na život bez násilia, vraždenia...Vďaka filmu sme si uvedomili, že žijeme v mierových časoch  a nepoznáme čo je vojna na vlastnej koži.

          • Povedzme áno čistej vode

            19. 1. 2018

            Do galérie Povedzme áno čistej vode boli pridané fotografie.

            Povedzme  áno čistej vode je projekt v rámci všetkých škôl na Slovensku. ,,Niet nad čistú vodu, neboj sa jej a daj jej šancu.“ Aj naša škola sa zapojila do projektu na propagáciu pitnej vody. Našim cieľom bolo, aby mladí ľudia uprednostnili pitie čistej vody pred ochutenými nápojmi. Zároveň sme zistili  koľko sme o vode vedeli len sme si to neuvedomovali. Teraz to  stačí len zapracovať do nášho života. Spoločnými silami sa pokúsme urobiť niečo dobré pre naše zdravie.

        • Vianočná akadémia v SOŠ
          • Vianočná akadémia v SOŠ

            18. 1. 2018

            Pri príležitostí najkrajších sviatkov v roku, Vianoc, študentská školská rada SOŠ pod vedením koordinátorky pani  Bendíkovej (MOV) pripravila vianočnú akadémiu. Od rána v priestoroch školy panovala uvoľnená atmosféra, ktorú spríjemňovali vianočné skladby a vôňa ihličia z vianočnej výzdoby, na ktorej sa svojou kreativitou podieľali študenti.

            Deň sa začal tvorbou ikebán a kresbou rôznych vianočných motívov na tabuliach. Inšpiráciu pri tvorbe programu na vianočnú akadémiu bola obľúbená šou Milujem Slovensko, v SOŠ teda „Milujem Vianoce“. V prvom rade bola dôležitá zábava, väčšinu aktivít sme robili všetci spoločne, alebo zástupcovia tried. Prvá bola nápoveda- uhádni slovo z kartičky.  Pri opisovaní vzniklo veľa vtipných momentov, na ktorých sme sa zasmiali. Najväčšia súťaživosť medzi žiakmi sa prejavila pri hádaní názvov pesničiek podľa prvých taktov melódie. Odmenou za snahu a úsilie nám bola drobná sladkosť. Vyvrcholením programu bola Vianočná párty, zástupcovia tried sa usadili do kruhu a rýchlo zodpovedali otázky o tradícii Vianoc a popri tom si podávali vianočný darček, ktorý po vypršaní limitu explodoval asi v tom najmenej očakávanom momente. Po explózii  darčeka trieda bola plná farebných  konfiet,  ktoré to ešte viac spestrili.

            Na záver sme si navzájom popriali veselé Vianoce a všetko dobré do nového roka. Hovorí sa, že koniec dobrý, všetko dobré . Hurá, prázdniny....

            Dana Kontuľová 4. A.